23948sdkhjf

Forbrugerne mangler oplysning om LED

Over halvdelen af forbrugerne sætter stort set aldrig en energisparende LED-pære i fatningen, og mange ved slet ikke, hvad pæren kan
- Det er besværligt at købe lyskilder, fordi jeg ikke ved nok om de nye produkter,

- Jeg ved ikke hvad en LED pære er - hvad kan den?

- Jeg synes, det er en sump af forvirring!.

Udsagnene stammer fra en undersøgelse fra Go’ Energi, og de viser, at forbrugerne har mere end svært ved at finde den rigtige pære at sætte i fatningen, når den gamle glødepære er brændt ud, – og at det især er den nye teknologi, der volder problemer.

Så der er altså god grund til, at installatørerne tilbyder oplysning på området.

I undersøgelsen svarer 56 pct., at de sjældent eller aldrig erstatter en lyskilde med de potentielt meget energieffektive lysdioder, såkaldte LED-pærer. Knap en tredjedel har ingen forklaring på, hvorfor de undgår det energisparende alternativ.

Og en stor gruppe har helt givet op: 27 pct. svarer, at de blot sætter en ny glødepære i, når den gamle sprænger, selv om glødepæren er det absolut dyreste og mindst energieffektive valg, forbrugeren kan træffe.

- Det er stor udfordring for mange forbrugere at finde rundt i mulighederne, når glødepæren skal skiftes, og det er synd, for alternativerne er langt billigere. I snit kan en husstand spare 420 kr. om året ved at skifte alle glødepærer og halogen til LED, siger Simon Chræmmer, projektleder i Go’ Energi.

Lumen eller watt skaber forvirring

Én ting er sikkert. Forbrugerne vil gerne have lys, der bringer energiregningen ned. I undersøgelsen svarer 75 procent af forbrugerne, at de anvender sparepærer, fordi de er billige i drift.

Derimod mangler forbrugerne information, når det gælder nye lyskilder. Lysstyrken i LED måles i lumen og ikke i de velkendte watt, og netop her hopper kæden af for mange forbrugere, forklarer Jonas Engberg, chef for bæredygtighed i Ikea.

- De største udfordringer ligger i sammenligningen. Forbrugerne orienterer sig fortsat mest i forhold til watt, siger han og fortsætter:

- En udfordring er også fortsat at kunne forstå, at man skal se på økonomien i et mere langsigtet perspektiv, idet LED-pæren til tider kan koste mere end selve lampen.

Ny information om belysning

Af samme årsag har Go’ Energi lanceret en pjece, der skal hjælpe forbrugerne med at træffe det bedste valg i supermarkedet eller byggecentret, når pæren skal skiftes.

Pjecen hjælper bl.a. forbrugerne med at oversætte watt til lumen. Den guider forbrugerne til at bruge LED, når den løsning passer bedst til behovet og afliver en del af de myter om bl.a. lysstyrke og farvegengivelse, der fortsat florerer om sparerpærerne.

- Der findes rigtig god teknologi inden for belysning på markedet i dag, og der er mange fordele forbundet med at vælge det rigtige lys. Men forbrugerne skriger på bedre information, og det får de nu, siger Simon Chræmmer.

tøtte

Læs mere om vælg af pære
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078