23948sdkhjf

Håndværkere straffes stadig for at bære kniv

Knivloven er blevet lempet. Læs de nye regler om, hvornår du må bære kniv
Den 1. april 2012 trådte en ny våbenlov i kraft, som betyder, at du som håndværker ikke længere skal frygte et fængselsophold, hvis du glemmer din hobbykniv i bilen og bliver stoppet af politiet uden for normal arbejdstid.

Håndværksrådet fremhæver, at det med lovændringen stadig er ulovligt at bære kniv, men straffen bliver dog knap så hård. Hvor det tidligere pr. automatik udløste 7 dages fængselsstraf for førstegangsforseelser, vil det fremover alene medføre en bødestraf, medmindre der foreligger skærpende omstændigheder, som f.eks. at medbringe kniven i nattelivet.

Da knivloven blev strammet i 2009, oplevede Håndværksrådet en strøm af henvendelser fra håndværksmestre, der frygtede, at deres i øvrigt hæderlige svende og lærlinge risikerede fængsel og bødestraf, hvis de glemte at lægge Stanleyknive – også kaldet hobbyknive – fra sig, inden de kørte hjem i privatbilen eller kørte efter mad i frokostpausen.

- For mange håndværkere er en hobbykniv en fast del af arbejdsuniformen, og derfor var det helt uholdbart, at stramningen af knivloven lagde op til fængselsstraffe for håndværkere, der f.eks. bar kniven i deres arbejdstøj til og fra arbejde. Vi kan kun være tilfredse med, at loven nu er lempet en anelse, siger chefkonsulent Morten Frihagen, Håndværksrådet.

Du må bære kniv på offentlige steder, hvis:

• Kniven anvendes som værktøj i lovligt erhverv eller i forbindelse med jagt, lystfiskeri og sportsudøvelse.

• Det samme gælder for knive, der anvendes i forbindelse med anden lovlig fritidsaktivitet f.eks. spejdere og andre, som dyrker friluftsvirksomhed - herunder vandreture, skovture og lignende.

• Det er desuden lovligt at besidde en kniv direkte på vej til eller fra den aktivitet, hvor kniven skal anvendes, f.eks. i forbindelse med en fisketur eller en spejderlejr.

Rigsadvokaten har i Meddelelse nr. 6 fra 2005, rettet juni 2010, præciseret, at et ophold for at tanke benzin eller købe ind på vej i bilen til eller fra den aktivitet, hvor kniven skal anvendes, normalt ikke vil udgøre en overtrædelse af våbenloven, hvis kniven bliver i bilen.

Det samme er tilfældet, hvis en netop indkøbt husholdningskniv medbringes på den videre indkøbstur i en taske eller lignende, eller hvis den ligger i bilen, mens der foretages andre ærinder.

tøtte

Læs våbenloven her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078