23948sdkhjf

Kreditskruen er rustet fast

Banker og realkreditinstitutter holder små og mellemstore virksomheder i et jerngreb. Det personlige forhold mellem bank og virksomhed er en af de mest afgørende faktorer for smidig kreditgivning
Kreditsituationen er fortsat problematisk for Danmarks små og mellemstore virksomheder. Det viser Nationalbankens udlånsundersøgelse for 1. kvartal 2012, som blev offentliggjort forleden.

Godt nok er kreditpolitikken for udlån til erhverv nogenlunde uændret over det seneste kvartal, men Nationalbanken fremhæver, at de store penge banker har forhøjet deres vurdering af risikoen ved udlån samt at flere banker har hævet priserne.

- Det er bestemt en foruroligende udvikling, der afslører, at bankerne har travlt med kradse endnu flere penge ind hos erhvervskunderne samtidig med at deres forholdsvis stramme kreditpolitik overfor virksomhederne fastholdes. I sådan en situation er det bydende nødvendigt at tilføre flere midler til Vækstfonden og EKF, Danmarks Eksportkredit, hvilket regeringen også er i gang med, siger Håndværksrådets cheføkonom, Jacob Thiel.

Udviklingspakken er et skridt på vejen

- Regeringens udviklingspakke, der blev offentliggjort i begyndelsen af marts, er et skridt i den rigtige retning.

Men den er ikke tilstrækkelig til at få løst op for det voksende problem, små og mellemstore virksomheder oplever med at finde finansiering, fremhæver Jacob Thiel.

- Nationalbankens udlånsundersøgelser og Håndværksrådets egne kvartalsundersøgelser viser, at den manglende adgang til finansiering for små og mellemstore virksomheder har udviklet sig til et strukturproblem, som i den grad kræver politisk handling, siger Jacob Thiel.

Overordnet opfordrer Håndværksrådet til, at virksomhed og bank intensiverer dialogen. Og der er noget at arbejde hen imod, viser tidligere undersøgelser foretaget af Håndværksrådet. Her er pengeinstitutterne er blevet spurgt om, hvilke faktorer der efter deres mening bestemmer de vilkår, som et pengeinstitut tilbyder over for en virksomhed.

Konklusionen er, at institutterne anser det personlige forhold mellem bank og virksomhed som en af de mest afgørende faktorer.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109