23948sdkhjf

Stilladsbranchen lærer af sine arbejdsulykker

Pligt til at indberette arbejdsulykker skal forebygge nye ulykker
Man skal lære af hinandens arbejdsulykker og dermed forebygge ulykker.

Det mener man i stilladsbranchen, som har et bud på, hvordan bygge- og anlægsbranchen generelt kan nedbringe det stigende antal arbejdsulykker.

Stilladssektionen i Dansk Byggeri kræver, at medlemmerne skal indberette alle arbejdsulykker til Dansk Arbejdsgiverforenings ulykkesstatistik.

Det har været en del af sektionens vedtægter i godt tre år og er noget, der skal tages seriøst af medlemmerne. Hvis et medlem ikke overholder reglen, falder der en bøde på 5.000 kroner, og i gentagelsestilfælde kan konsekvensen blive eksklusion.

- Arbejdsulykker vil man helst ikke snakke om, fordi det jo er lidt flovt, at man kommer til skade på arbejdet. Vi har imidlertid brug for fuld åbenhed om arbejdsulykker, så vi kan lære af hinandens ulykker, siger Kurt Bo Jensen, formand for stilladssektionen, om baggrunden for sektionens regler.

- På baggrund af indberetningerne kan vi af DA’s ulykkesstatistik se, hvilken slags ulykker, vores branche rammes af. Vi kan for eksempel se, at en del ulykker sker ved arbejde fra lastbil, og derfor anbefaler vi, at der arbejdes mindre fra lastbil. Vi ser også, at en del ulykker skyldes dårlig oprydning på byggepladser, dels af vores eget materiel men i høj grad også andre håndværkeres efterladenskader, så derfor har vi ekstra fokus på, at der ryddes op, så der ikke ligger ting, som vi kan falde over. Vi ser også en del forstuvede ledbånd som følge af vrid ved arbejde på jorden, og det kan blandt andet forebygges ved, at medarbejderne varmer op og generelt arbejder med at styrke slappe ledbånd, siger Kurt Bo Jensen.

Andre kan også

Stilladssektions formand oplyser, at det forebyggende arbejde foregår i tæt dialog med de ansatte og med 3F.

- Forebyggelse af ulykker handler jo også om, hvordan vi arbejder. Vi kræver to års uddannelse, selv om lovgivningen kun siger tre uger, og det er fordi, vi vil være en seriøs branche, hvor det er sikkert at gå på arbejde, siger han.

Kurt Bo Jensen oplyser, at man i hans egen virksomhed Herlev Stilladser ud over at indberette arbejdsulykker, som giver anledning til minimum en sygedag, tager mindre uheld op på de regelmæssige sikkerhedsmøder.

- Og igen handler det om at snakke om, hvad der førte til eksempelvis den forstuvede tommelfinger, og kan vi forebygge mod gentagelser, skal vi selvfølgelig det. Det kan virke banalt, men det er så lidt, der skal til for at sikre, at den samme slags ulykke ikke sker to gange, siger han.

Kurt Bo Jensen mener, at andre delbrancher i bygge og anlæg uden tvivl kan gøre som stilladsbranchen.

- Den forskel, som indberetningerne gør for os, kan andre helt sikker også bruge for at se, hvor de med fordel kan sætte ind overfor arbejdsulykker.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063