23948sdkhjf

Fiskenet bliver til tæppefliser

Et tværgående samarbejde mellem NGO’er og Interface skal løse et voksende miljøproblem med bortkastede fiskenet ved de filippinske kyster og samtidig etablere en alternativ forsyningskæde til fremstillingen af tæppefliser
Interface, der er blandt de verdensledende virksomheder inden for design, fremstilling og salg af miljøansvarlige tæppefliser har sammen med Zoological Society of London, der arbejder med naturbeskyttelse, indgået et partnerskab om at håndtere et voksende problem med brugte fiskenet langs de filippinske kyster ved Danajon Bank.

Målet er at forbedre livsbetingelserne for de lokale fiskere i et af verdens fattigste kystområder og forsyne den globale tæppeproducent Interface med en ny kilde af brugte råmaterialer til tæppefliser.

Fiskenet fremstilles af den samme type nylon, som bruges til at producere garn til tæppefliser. I Filippinerne smides de udtjente fiskenet ofte væk af de lokale fiskere. Fiskenettene efterlades langs kysten og i havet, hvor det tager flere århundreder at nedbryde dem. I mellemtiden skaber de problemer og forurening i havmiljøet.

I Danajon Bank er problemet særligt stort og akut. Det anslås, at bortkastede fiskenet kan dække området 400 gange. Fiskerne lever under vanskelige miljømæssige forhold, ligesom nedgangen i fiskebestanden medvirker til at øge fattigdommen. Det er en ond cirkel, som det nye samarbejde med ZSL og Interface skal medvirke til at bryde.

Net-værk

Nigel Stansfield, chief innovation officer hos Interface, forklarer initiativet:

- Vores Mission Zero-mål er helt at eliminere vores negative påvirkning på kloden i 2020, og vores afhængighed af nye råmaterialer spiller en stor rolle.

I kraft af partnerskabet med ZSL og andre eksperter kan vi anvende andres affald i vores fremstilling af produkter og samtidig medvirke til at skabe nye muligheder og livsbetingelser for fiskerne i et af verdens fattigste kystområder.

Projektet, der bærer navnet "NET-WORKS", skal indtil videre fungere i seks måneder på Danajon Bank, der er et område med stor biodiversitet i fiskelivet og desuden et af verdens mest nedbrudte koralrevsområder. I NET-WORKS samarbejder lokale eksperter, fiskere og Project Seahorse Foundation, der er specialiseret i bevaring af havområder, om at etablere en alternativ forsyningskæde baseret på de bortkastede fiskenet.

Det indebærer på den ene side en organisering af indsamlingen, procesbehandlingen og transporten af fiskenettene og på den anden side en betaling for materialerne og anvendelse af den til forbedring af livsbetingelser for fiskerne.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078