23948sdkhjf

Struktøruddannelsens fremgang udebliver

Nogenlunde uændret interesse for at begynde på struktøruddannelsen
De unge med lyst til en uddannelse i bygge- og anlægsbranchen har tilsyneladende ikke hørt efter, når ikke mindst Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F de seneste år har fortalt, at en uddannelse som struktør næsten også kan give garanti for praktikplads og efterfølgende beskæftigelse.

Udsigt til store infrastukturprojekter med broer, metro, Femern-tunnel og sygehuse har længe sat fokus på behovet for flere uddannede struktører.

Den ønskede store tilstrømning til uddannelsen er imidlertid udeblevet.

I august begyndte 222 unge på et grundforløb til struktøruddannelsen på en af de 12 erhvervsskoler, som udbyder uddannelsen. Det er omkring 25 færre end ved opstart på skolerne i foråret i år.

Det viser en opgørelse, som Byggeriets Uddannelser har lavet. Sammenlignet med sidste efterår er der tale om en lille fremgang.

- En række skoler begynder også grundforløb i oktober, så samlet set tror jeg, at vi får en lille fremgang på efterårsindtaget i forhold til foråret, men vi må erkende, at vi ikke har fået talt uddannelsen derop, hvor vi gerne vil have den, og at vi ikke har fået rykket tilstrækkeligt ved de unges tilgang til valg af uddannelse, siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

- Der er fortsat en kæmpeindsats at gøre, både hos UU-vejlederne, men også på erhvervsskolerne, hvor man har en opgave med at informere grundforløbslærlingene om mulighederne i forbindelse med en struktøruddannelse - ikke mindst overfor de unge, som måske er lidt i tvivl om deres uddannelsesvalg, men har valgt de mere traditionelle uddannelser som tømrer og murer.

Rettidig omhu

Også Steen Boesen, uddannelseskonsulent i Byggegruppen i 3F, tror, at tilgangen til struktøruddannelsen under ét i efteråret slår både foråret og sidste efterår.

- Det går fremad, og det er positivt, og vores påstand er, at det virkelig ville rykke noget, hvis de store entreprenørvirksomheder sendte nogle klare signaler om, at de vil den her uddannelse. Vores bekymring er, at ikke mindst de store entreprenører i stort omfang anvender udenlandske underentreprenører. Det giver ikke praktikpladser. Vi håber, at arbejdsgiverne lever op til deres ansvar og sørger for det nødvendige antal praktikpladser. Det vil være rettidig omhu. Oplever de unge, at der er praktikpladsgaranti ved at vælge struktøruddannelsen, så tror jeg også på øget interesse for uddannelsen, så det er i høj grad op til arbejdsgiverne at levere, mener Steen Boesen.

Dansk Byggeri og 3F har i øvrigt skrevet et fælles brev til erhvervs- og amu-skoler, hvor man slår fast, at der er brug for flere faglærte på anlægsområdet.

Ud over en opfordring til erhvervsskolerne om at informere om mulighederne ved en struktøruddannelse, opfordres amu-skolerne til at tilbyde ledige, der skal omskoles til anlægsbranchen, en individuel kompetenceafklaring, så den enkelte måles på, hvilke kompetencer, han mangler for at kunne blive udlært struktør. Det skal følges op med en personlig uddannelsesplan, som kan bruges enten i form af en voksenlærlingeaftale eller en GVU, Grundlæggende Voksen Uddannelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078