23948sdkhjf

Pas på støjen i det nye kontorbyggeri

Nye kontorbyggerier indeholder ofte mange forskellige områder og lokaler med mangeartede formål. Derfor er det vigtigt allerede på et tidligt stadie at tage de akustiske forhold med i betragtning
Grænsen mellem arbejde og fritid er for mange arbejdspladser blevet mere og mere udflydende de seneste år. Det kan være en af årsagerne til, at der i moderne kontorbyggerier i dag ofte er ønske om, at bygningen skal indeholde mange forskellige typer områder og lokaler.

Der skal være mulighed for at udføre sit arbejde effektivt og med et godt arbejdsmiljø. Samtidig skal det være muligt at holde fester og dyrke motion, og der er ofte et ønske om at have en stor visuel og akustisk åbenhed i bygningen. Desuden skal der være stor fleksibilitet i indretningen, så det på et senere tidspunkt er muligt at udføre en nyindretning af bygningen.

Den største gene

De fleksible forhold kan gøre det meget udfordrende at opnå gode lydforhold, både i områder hvor der arbejdes og holdes pause.

Da støj samtidig er en af de gener, ansatte klager mest over, er det yderst vigtigt at få lydforholdene arbejdet ind i et projekt tidligt i designfasen. På den måde kan der etableres gode lydforhold overalt, hvor der færdes mennesker i bygningen.

Da akustiske forhold blandt andet er meget afhængige af valg af materialer, gør en tidlig gennemgang af de akustiske forhold også, at man tidligt i projekteringen kan bestemme behovet for for eksempel lydregulerende materialer og få dem integreret i arkitekturen. Hermed mindskes risikoen for, at der på et senere tidspunkt skal påføres supplerende materiale, der både kan gå udover økonomi, arkitektur og brugen af bygningen.

Fra starten af designfasen skal der opstilles fornuftige og realistiske krav til de akustiske forhold, herunder støj, vibrationer, lydisolation og rumakustik. Støjkilder skal kortlægges, både i form af maskiner og mennesker, og der skal tages hensyn til placering af rum i forhold til hinanden, samt typen af adskillelser, der tænkes anvendt.

Ved at tænke ovenstående spørgsmål ind i starten af projektet, minimerer man for eksempel risikoen for at skulle forbedre lydisolationen mellem to områder. For eksempel ved at skulle fuge mellem to glas eller udskifte hele glas, og eksempelvis at skulle tilføre supplerende lydabsorption for at dæmpe de rumakustiske forhold.

Forskellige funktioner

Et moderne kontorbyggeri kan have mange forskellige rum og områder med vidt forskellige formål og antal personer. Eksempelvis storrumskontorer, mødelokaler, stille-/larmerum, kantine, atrium og områder med mulighed for uformelle samtaler.

For alle disse rum kan der være forskellige krav til de akustiske forhold, både hvad angår rumakustik, lydisolation og støj. Her er det vigtigt enten at få placeret støjende rum så langt væk fra rum med behov for ro, eller være sikker på, at lydisolationen er tilstrækkelig til at støjen dæmpes nok mellem området og dets naboområder.

Inden for storrumskontorets afgrænsninger kan der også forekomme forskellige arbejdssituationer, der kan give anledning til støj med deraf følgende gene i naboområder. Som eksempel kan nævnes et call-center, hvor der tales meget i telefon, der placeres i nærheden af et område, hvor der udføres koncentreret arbejde.

Støjkilder og leveregler

Da det er mennesker, der normalt udgør den største "støjkilde" i et kontorbyggeri, er det vigtigt at udarbejde nogle leveregler, som alle brugere af bygningen har en fælles forståelse for.

De ansatte skal være meget bevidste om, at høj tale med sidemanden kan forstyrre andre i lokalet. Men det er lige så vigtigt, at det accepteres, at man beder folk om at dæmpe sig eller flytte et spontant møde til et mødelokale.

Udover de fysiske rammer er definering af fælles leveregler også meget vigtige for brugernes vurdering af de akustiske forhold i for eksempel et storrumskontor. Her er det nødvendigt at inddrage brugerne på et tidligt stadie, så de er indforstået med de kommende forhold, især hvis de er vant til enmandskontorer og fremtidigt skal arbejde i storrumskontor.

Ekstern støj

Udover de akustiske forhold er der i moderne kontorbyggeri naturligvis også krav til, at de andre aspekter af et godt indeklima skal overholdes. Ventilation og køling kan blandt andet betyde, at der skal etableres store køleanlæg, der kan give et vist støjbidrag til det eksterne miljø. Her er det også vigtigt at have fokus på, at støjen og eventuelt vibrationer ikke generer folk i selve bygningen. Men også at støjen ikke giver anledning til støjgener ved naboboliger, -erhverv og overholder gældende krav til ekstern støj.

Akustiske værktøjer

Ved projektering af de akustiske forhold i kontorbyggeri kan der forekomme komplekse geometrier og ønsker om at anvende forholdsvis mange akustisk hårde materialer, og at anvende en vis grad af åbenhed mellem for eksempel et atrium og deciderede arbejdspladser – for eksempel et storrumskontor. For at sikre gode akustiske forhold må det anbefales, at der udføres en akustisk simulering.

Ved akustiske simuleringer kan lydforholdene i et lokale eller område beregnes, før bygningen bygges. Dermed kan behovet for især mængde og placering af lydabsorberende materiale bestemmes for eksempel i form af akustisk loft, inventar, gulvtæppe eller lydabsorbenter på vægge. På den måde kan der etableres fornuftige og passende akustiske forhold afhængig af rummets formål, placering og geometri. Desuden kan det undersøges, om en vis akustisk åbenhed kan give anledning til støjgener mellem to forskellige områder.

Som et ekstra værktøj kan der desuden udføres såkaldte auraliseringer, hvor man kan høre, hvordan rummet ville lyde med forskellige mængder lydabsorberende materiale, før det bygges. Desuden kan det vurderes, hvor meget støj udbredes fra et område til et andet ved forskellige afstande.

Nye kontorbyggerier indeholder ofte mange forskellige områder og lokaler, der kan have mange forskellige funktioner og formål, og dermed også mange forskellige akustiske forhold. Samtidig er der ofte et ønske om at gøre bygningen så åben som muligt, og at der er indbygget en stor fleksibilitet. Det kan give store udfordringer bl.a. i forhold til at opnå gode akustiske forhold.

Ved projektering af nyt kontorbyggeri er det derfor vigtigt på et tidligt stadie at tage de akustiske forhold med i betragtning for at opnå gode akustiske forhold. Dermed mindskes risikoen for senere at skulle ændre på bygningens fysiske rammer og dermed arkitekturen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171