23948sdkhjf

Randers satser stort på solenergi

Randers Kommune opfører Danmarks største kommunalt ejede solcelleanlæg
I Randers er man rigtig glade for solen. For når solen skinner produceres der klimavenlig strøm til kommunens bygninger. Det sparer penge i kommunekassen og reducerer samtidig kommunens samlede CO2-forbrug.

Randers Kommune har derfor afsat en pulje på 60 mio. kr. over de næste to år til energibesparende foranstaltning. En del af midlerne bliver brugt på solcelleanlæg. Allerede i dag findes der otte af disse anlæg rundt om på kommunens bygninger. Nu er yderligere 19 anlæg er på vej. Et af dem bliver ikke mindre en Danmarks største kommunalt ejede solcelleanlæg. Det skal opføres på Søndermarkedsskolen og kan årligt producere 250.000 kwh – svarende til et gennemsnitligt strømforbrug for 55 parcelhuse.

- Randers Kommune tager dermed den gule førertrøje på. Som kommune skal vi gå foran og vise vejen i forhold til klimaudfordringerne. Det mener jeg, at vi nærmest er forpligtet til. Når det så oven i købet viser sig at være en god forretning, der også kan give penge i kommunekassen, så er det en win-win-situation, siger formanden for Miljø- og Teknikudvalget, Kasper Fuhr Christensen.

En god forretning

Investeringen i de mange solcelleanlæg finansieres ved hjælp af 30-årige lån. Da et anlæg tjener sig hjem over 11 år betyder det penge i kommunekassen - i anlæggets sidste mange leveår.

Når de nye solcelleanlæg står færdig sidst på året, bliver der i alt produceret strøm fra solen til et forbrug på en megawatt. Det svarer til 222 parcelhuses gennemsnitlige årlig strømforbrug. Det er dermed også noget, som batter i det samlede energiregnskab, fastslår Kasper Fuhr Christensen. Han lægger i øvrigt vægt på det smarte i, at skolerne under ferieperioder kan sætte den producerede energi i banken.

Og når skolerne åbner efter ferien, så kan energien til computere og lignende trækkes fra strøm-banken.

Opføres efter udbud

Solcelleanlæggene bliver alle opført af forskellige el-virksomheder med stor ekspertise inden for området. Det store anlæg på Søndermarksskolen skal efter en netop afgjort udbudsrunde opføres af EL:CON, der er del af virksomheden NRGi. De kunne i det konkrete tilfælde levere til den billigste pris.

- Vi sælger to til tre solcelleanlæg om dagen for tiden. Og vi har oprettet en division, der alene arbejder med salg, projektering, og montering af solcelleanlæg. At skulle opføre et så stort anlæg er naturligvis noget vi er stolte over. Det viser at vi er med helt fremme, hvor de spænende ting sker, siger EL:CONs administrerende direktør, Claus Søgaard Poulsen.

Elever får viden om solceller

Anlægget på Søndermarkedsskolen får både web-logger og infoskærm, så det kan bruges aktivt i undervisningen. Det gør man allerede på eksempelvis Rismølleskolen, hvor eleverne er meget begejstret for solcellerne.

- Når eleverne kører til skole, kan de se, at der er nogle sorte plader på taget. De har alle spurgt meget ivrigt efter, hvad det er for noget. Det inddrager vi i undervisningen ved blandt andet at kunne vise tal for, hvor meget energi anlægget producere – og vise tal for hvor meget CO2, vi sparer miljøet for, fortæller fysisklærer Jesper Nielsen fra Rismølleskolen.

Fakta om Danmarks største kommunalt ejede solcelleanlæg:

Hjemsted: Søndermarkskolen

Pris: 3,8 millioner - excl. Moms

Årlig kapacitet: 250.000 kwh

Areal: Dækker 1900 kvadratmeter af skolens tag

Levetid: Mindst 25 år

tøtte

Se hvordan skolen bruger solcellerne I undervisningen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079