23948sdkhjf

Godt arbejdsmiljø smitter positivt af på effektiviteten

Tekniske hjælpemidler i byggeriet øger produktiviteten. De skal bare anvendes rigtigt, siger arbejdsmiljøleder Morten Walbeck, byggefirmaet Jakon
Hos byggefirmaet Jakon i Ballerup er arbejdsmiljø og produktivitet to sider af samme sag, og derfor benytter firmaet som en naturlighed tekniske hjælpemidler i den daglige produktion.

- Ergonomien er et væsentligt element for arbejdsmiljøet i et byggefirma. Vi kan konstatere, at byggerierne bliver mere og mere komplekse med elementer i mange forskellige størrelser, former og vægte, og vi ved i dag langt mere om de skadelige belastninger, vores medarbejdere bliver udsat for, ved de mange gentagne bevægelser, når vi f.eks. monterer gipsplader, siger arbejdsmiljøleder Morten Walbeck.

- Hvis man ikke evner at udnytte de muligheder, som tekniske hjælpemidler giver, så kan forbedring af arbejdsmiljøet blive en modspiller til produktiviteten. Umiddelbart er det nok rigtigt, at to mand hurtigere kan håndtere nogle gipsplader uden brug af hjælpemidler, men det kan de ikke blive ved med i længden. Bliver de derimod vant til at anvende hjælpemidlerne, så går det oftest lige så hurtigt, og de bliver ikke nedslidte af deres arbejde.

- Vi vil gerne sikre os, at medarbejderne kan arbejde så længe som muligt – både den enkelte dag og i forhold til hele deres arbejdsliv. Det kræver, at de vænner sig til at anvende de tekniske hjælpemidler.

De fleste tekniske hjælpemidler er besværlige, indtil man vænner sig til dem. Det er vanens magt, der styre oplevelsen, men når først man har lært at bruge dem, så bliver det oftest et fantastisk stykke værktøj, som man ikke vil undværer. Det har vi oplevet med mange af de hjælpemidler, som vores medarbejdere i dag anvender på byggepladserne, siger han.

Køber og lejer

Jakon har selv indkøbt en del materiel til håndtering af elementer og gipsplader, men samarbejder samtidig med udlejningsfirmaet VMC Pitzner.

- Vores spidskompetencer er at bygge og ikke at drive maskinpark, men vi har indkøbt det udstyr, som vi kan udnytte optimalt. Resten lejer vi, og så bruger vi en del ressourcer på at uddanne vore medarbejdere til at anvende udstyret.

- For os er udlejerne vigtige medspillere. De har muligheden for at være med helt fremme og have det nyeste grej. Vi samarbejder hele tiden om at finde det helt optimale udstyr, så vi sikrer, at det netop bliver til gavn for produktiviteten og arbejdsmiljøet, siger Morten Walbeck.

Hos VMC Pitzner er tekniske hjælpemidler til montagearbejde gået fra at være en mindre niche til at være et kerneområde, fortæller salgschef Kern Wandal.

- Vi har en række produkter indenfor el-drevne trækvogne, liftsystemer, gipshejs og små kraner. Blandt vore produkter er Flexmover, SmartLift, Mountit og GMV Ergomover. Vi har også investeret i forskellige typer vakuumløft og andre typer anhug til diverse elementer til indendørs montagearbejde, fortæller Kern Wandal.

- Vi går meget gerne i dialog med kunderne og ser på, hvordan vi kan kombinere de forskellige tekniske hjælpemidler, så vi kan være med til at sikre, at godt arbejdsmiljø og høj produktivitet går hånd i hånd. Der er vi rigtigt glade for samarbejdet med en virksomhed som Jakon, der er kendt for at være et flagskib indenfor arbejdsmiljø, siger Kern Wandal.

tøtte

1):

2):
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079