23948sdkhjf

Klamphuggere i el- og vvs-branchen koster forbrugerne dyrt

Uautoriserede klamphuggere stadig er et stort problem i installationsbranchen. Forbrugerne står med store regninger efter dårligt udført arbejde
Der bliver udført masser af ulovligt installationsarbejde i de danske hjem, hvor de private forbrugere ender med at stå alene med problemerne og regningen efter dårligt udført arbejde

Nye tal fra Sikkerhedsstyrelsen viser således, at uautoriserede klamphuggere stadig er et stort problem i installationsbranchen. En status pr. 20. juni 2012 viser, at Sikkerhedsstyrelsen i år har modtaget 171 anmeldelser om overtrædelser på autorisationsområdet.

Det er samme niveau som året før, hvor der for hele 2011 blev indgivet 346 anmeldelser.

Årets anmeldelser fordeler sig således:

• El: 36

• Vvs: 64

• Kloak: 71

– Det understreger, at det er meget vigtigt, at man som forbruger selv tjekker sin installatør, før man får en opgave udført. En del af anmeldelserne handler om ulovlig annoncering, hvor en ikke-autoriseret installatør reklamerer med at have en autorisation. Hvis man vil være på den sikre side, skal man som forbruger derfor tjekke, om et virksomhed er medlem af TEKNIQ, hvilket man kan gøre ved få klik via www.tekniq.dk, siger Niels Jørgen Hansen, der er adm. direktør i TEKNIQ Installatørernes Organisation.

Han forklarer, at det kan blive en både farlig og dyr fornøjelse, hvis man får udført autorisationspålagt arbejde af en ikke-autoriseret installationsvirksomhed.

– Det væsentligste problem er det sikkerhedsmæssige aspekt. Man risikerer simpelthen, at ens hjem brænder ned, hvis elinstallationerne ikke er udført korrekt. På samme måde risikerer man at ende med en meget dyr regning for udbedring af skader, fordi arbejdet ikke er lavet efter forskrifterne, siger Niels Jørgen Hansen og fortsætter:

– Hvis der f.eks. er fejl på vandinstallationerne i et nyt badeværelse, kan man risikere at skulle bryde det hele ned igen for at rette op på problemet. Det kan for eksempel være, at installationerne er koblet forkert sammen, så man ikke har vand i køkkenet, når man tænder for bruseren. Og så kan man altså ikke regne med, at den efterregning for udbedringen bliver betalt af klamphuggeren, siger Niels Jørgen Hansen.

Vigtig indsats

En undersøgelse foretaget af TEKNIQ viser, at 65 pct. af både el- og vvs-installatørerne i løbet af 2011 har udbedret skader for private som følge af uautoriseret arbejde. Med de nye tal for anmeldelser af autoriserede virksomheder, er der ingen tegn på, at problemet bliver mindre i år.

– Det er særlig problematisk, fordi man som forbruger ikke kan henvende sig nogen steder med et erstatningskrav, hvis man bevidst eller ubevidst har benyttet sig af en uautoriseret virksomhed. Det understreger vigtigheden af, at man som forbruger går efter virksomheder, der er medlem af TEKNQ. Med det medlemskab følger nemlig en garanti, siger Niels Jørgen Hansen.

Han forklarer, at de autoriserede virksomheder er en del af en garantiordning, hvor kunden kan henvende sig, hvis der skulle være problemer med arbejdet. En klage vil blive behandlet af et uvildigt klagenævn, og hvis kunden har krav på en erstatning, vil denne blive udbetalt af TEKNIQ, som senere sørger for at inddrive pengene hos den givne virksomhed.

– Man ender med andre ord ikke med en lang næse, hvis man gør sit forarbejde ordentligt som forbruger. Det kan naturligvis være vanskeligt, når der øjensynligt er mange virksomheder, der pynter sig med lånte fjer i annoncer og lignende, og derfor er Sikkerhedsstyrelsens indsats meget vigtigt, siger Niels Jørgen Hansen.

Større bøder

Han glæder sig over at Sikkerhedsstyrelsen, i forbindelse med offentliggørelsen af de nye tal, har meldt ud, at der i år vil blive rejst højere bødekrav mod de anmeldte virksomheder.

Sikkerhedsstyrelsen indstiller samtidig med anmeldelsen, hvilken størrelse bøden kan have, og på det område har man hævet bødeforslagene. Der indstilles nu til, at ulovlig annoncering takseres til 10.000 kroner mod før 5.000.

Udførelse af uautoriseret arbejde på én adresse indstilles til en bøde på 15.000 kroner, mens uautoriseret arbejde på flere adresser minimum indstilles til en bøde på 20.000 kroner.

– Større bøder kan virke afskrækkende på virksomhederne, og herefter er det naturligvis vigtigt, at man som forbruger følger sagen til dørs, hvis man er favnet i kløerne på en uautoriseret. Altså, at man anmelder virksomheden til Sikkerhedsstyrelsen, så virksomheden kan blive stillet til regnskab siger Niels Jørgen Hansen.

Anmeld ulovligheder

Den gode anmeldelse om ulovligt arbejde indeholder nedenstående oplysninger, meget gerne ledsaget af fotos hvis muligt:

• Hvilken type arbejde drejer det sig om

• Hvor det er udført

• Hvem der har udført det

• Hvornår det er udført

• Hvis der er tale om ulovlig annoncering, har styrelsen også brug for at få en kopi af avisannoncen, henvisning til hjemmeside eller andet bevis for annonceringen.

Når styrelsen modtager en anmeldelse, sendes der en kvittering for modtagelsen til anmelder. Derefter vurderes sagen, og det besluttes, om den skal meldes til politiet. Det skal understreges, at man som anmelder ikke kan forvente at blive orienteret yderligere i sagen.

Det er fordi, mulighederne for aktindsigt i henhold til offentlighedsloven og forvaltningsloven er begrænsede, når en anmeldelse kan ende med en straffesag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078