23948sdkhjf

Sommerhuset kan blive grønt for billige penge

Chefkonsulent Søren Rise, TEKNIQ, foreslår to typer varmeløsninger til sommerhuse: En luft-til-luft varmepumpe eller solvarme. Begge løsninger koster 25.000 til 30.000 kr. inkl. installation
Langt de fleste sommerhuse er opvarmet med elvarme, brændeovn eller en kombination af disse. En løsning der hverken er god for miljøet eller pengepungen. Heller ikke selvom sommerhuset ikke bliver brugt hele året.

- Specielt i overgangsperioder som for eksempel påsken, er der behov for at varme sommerhuset op, og det koster altså mange penge, fordi sommerhuse ofte er dårligt isolerede. Herudover bruger 70 procent af sommerhusejerne faktisk deres sommerhus mindst en uge i vinterhalvåret, hvor det er endnu dyrere at holde sommerhuset varmt, siger chefkonsulent i TEKNIQ Installatørernes Organisation, Søren Rise.

Da langt størstedelen af de 200.000 danske sommerhuse opvarmes med elvarme og vandvarmerne opvarmes med el, er elforbruget naturligvis også højt. I dag ligger forbruget på 705 millioner kWh årligt, og forbruget er steget med mere end 90 procent over de sidste 30 år.

– Det underbygger jo igen, at danskerne generelt bruger deres sommerhuse i løbet af hele året og ikke kun i de meget varme sommermåneder, siger Søren Rise.

Og selvom energirenovering er en relativt stor investering i et parcelhus, kan man få nogle meget billigere løsninger, der er tilstrækkelige til sommerhuse.

Chefkonsulent Søren Rise foreslår to typer varmeløsninger til sommerhuse: En luft-til-luft varmepumpe eller solvarme. Begge løsninger koster 25.000 til 30.000 kroner inklusiv installation.

– Derfor er udgiften hurtigt tjent ind igen, og så har varmepumpen desuden den fordel, at den også kan sikre et komfortabelt indeklima om sommeren, ligesom det er en billig måde at holde sit sommerhus frostfrit i vinterperioden, siger Søren Rise.

Mange penge at spare

Overordnet anbefaler han varmepumpen til sommerhusejere, der bruger sommerhuset i overgangsperioder og en eller to vinteruger om året. Hvis sommerhuset næsten udelukkende bliver brugt om sommer, er solvarme at foretrække. Han understreger dog, at det altid er vigtigt at rådføre sig med en installatør for at finde den bedste løsning.

Han påpeger desuden, at der kan være mange penge at spare ved at investere i et solcelleanlæg, der producerer strømmen til sommerhuset. Men denne løsning er oftest kun at foretrække til store sommerhuse, hvor der for eksempel er en strømslugende jacuzzi.

– Men hvis man bruger sit sommerhus meget, og det måske er af nyere dato og dermed velisoleret, så kan det give god mening at investere i solceller frem for en varmeløsning. De nyere huse har nemlig ofte også strømslugende luksusløsninger som for eksempel en jacuzzi eller lignende, og derfor kan det være givet godt ud at investere i et solcelleanlæg, så man producerer sin egen strøm, siger Søren Rise.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078