23948sdkhjf

Første danske energivejledere med certifikat

Virksomheder kan styrke deres konkurrencekraft ved at reducere varme- og elforbruget - ofte kan udgifterne reduceres med ca. 30 pct.
Det første hold certificerede energivejledere i Danmark er nu en realitet. En energivejleder er ellers ikke certificeret eller autoriseret, men "Bedre Bad Akademi" har udviklet certificeringen for at VVS-kædens medlemmer og ansatte er absolut topuddannede.

De skal alle kunne tilbyde både optimal rådgivning og løsninger i ensartet kvalitet til såvel industri-, erhvervs- og offentlige kunder som til private kunder. Det er Teknologisk Institut, der står for certificeringen, der populært kaldes for en BBA-certificering (Bedre Bad Certificering). Der er to retninger: Større bygninger og Privatboliger.

- Vi har også udviklet et web-baseret screeningsværktøj, som vi bruger i forbindelse med energi-screening af bygninger. Værktøjet omfatter programmer med regneark, hvor energivejlederne kan indtaste tallene fra screeningen, og beregne energibesparelsen og reduktionen af CO2 udslip. Med systemet opnår vi præcise og ens tal, der er 100 pct. valide. Hovedgrundlaget for programmets værdier er Energistyrelsen standard-værdikatalog.

Vi begyndte at udvikle systemet for godt et års tid siden, og det er ikke mindst dette system, der gør, at vi altså nu kan uddanne certificerede energivejledere, siger Carl Christian Frederiksen, direktør i Bedre Bad kæden.

Store besparelser

- Det er ikke usædvanligt, at vi kan reducere varme- og elforbruget på 30 pct. i virksomheder og i større bygninger.

Virksomhederne screenes og modtager en rapport fra os med forslag til løsning - som virksomheden så kan lægge ind i budgettet. Og vi kan indberette energibesparelsen - der kan dokumenteres via det nye web-baserede system - til et energiselskab, hvorved vore kunder opnår 20-25 øre pr. kWh som tilskud.

For en virksomhed med et energiforbrug på 100.000 kr. er det altså en besparelse på 20-25.000 kr. på bundlinjen - og dermed styrkes konkurrencekraften.

- Bedre Bad kæden har eksisteret i godt 26 år. Vi har i dag 60 medlemmer - og vi har et mål om at nå 100 medlemmer i 2015. Akademiet blev oprettet for ca. tre år siden for også at sætte turbo på energiområdet. Akademiet er en institution, hvor undervisningen dels foregår hos Teknologisk Institut i Århus og Taastrup, dels hos vore øvrige samarbejdspartnere, siger kædens direktør Carl Christian Frederiksen.

Certificeringen bliver et krav til nye medlemmer

- I private boliger kan vi også reducere min. 30 pct. - ja vi har et eksempel på 40 pct. besparelse. Der er et meget stort potentiale for besparelser i Danmark, og Bedre Bad vil virkelig være aktive med at reducere energitab i bygningerne inden kunderne investerer i f.eks. en varmepumpe.

Investering i "klimaskærmen", altså døre, vinduer og tag, er tilbagebetalt typisk efter 12-18 år.

Samtidig opnås et bedre termisk indeklima og udseende af bygningen. Til sammenligning er tekniske installationer og opvarmningsanlæg typisk tilbagebetalt efter 2-8 år. Derfor kigger vi på de samlede muligheder, så kunden får den rigtige løsning i den rigtige rækkefølge. Der er eksempelvis ingen fornuft i at investere i en varmepumpe hvis vinduer og døre trænger til udskiftning, siger kædedirektøren.

Akademiet har indtil nu haft mere end 600 deltagere på sine kurser, der f.eks. omfatter grunduddannelse, badekspert, energivejleder og produktuddannelse. I Bedre Bad kæden er der i dag 50 energivejledere, som alle snarest skal på det nye certificerings-kursus.

Det er altså en overbygning på selve uddannelsen til energivejleder. Og i kæden bliver den nye certificering som energivejleder et krav til alle nye medlemmer. Overbygningen varer tre dage, hvor kursisterne bl.a. lærer at benytte de nye web-baserede værktøjer - at screene fejl og mangler, og indsætte værdierne i regneprogrammer for i sidste ende at give kunden et retvisende resultat. Det handler kort og godt om troværdighed og kvalitet.

Et meget stærkt koncept

J. C. Sørensen, ingeniør og projektleder for Teknologisk Instituts energivejledning, siger om Bedre Bad Akademi:

- Det essentielle for kæden er at styrke sin markedsposition. Og det gør kæden med yderligere kompetencer i forhold til den almindelige energivejleder uddannelse. Kursisterne skal op til eksamen "ved det grønne bord", hvor de skal forsvare deres rådgivning.

Teoriprøven alene omfatter over 80 spørgsmål, der skal besvares. De bliver altså bedømt - og de kan dumpe. Der er altså risiko for at skulle på et nyt hold hvis en kursist ikke når niveauet til eksamen, hvor en lærer og to censorer deltager.

Det er et meget, meget stærkt koncept. Bedre Bad arbejder med et meget kvalificeret grundlag: Kædens erhvervskendskab og kompetencer, nyt støtteværktøj (web-baseret system) - og den kan på basis heraf udarbejde en rapport til kunden med et meget højt kvalificeret energiforslag.

Klimakommissionen anbefaler i øvrigt, at man overvejer en certificering af energivejledere fordi ejere af bygninger skal være 100 pct. sikre på at få den helt rigtige rådgivning og løsningsforslag til forbedring af bygningens energimæssige tilstand.

Der er i Klimakommissionens anbefalinger skitseret tanker om, at bygninger i dårlig energimæssig stand pålægges en afgift pr. kvm. til en pulje. Afgiften følger bygningen ved ejerskifte. Altså en slags tvungen opsparing, hvor ejeren kan spare op til energispare-foranstaltninger. Og for mig lyder det som sunde overvejelser fra klimakommissionen, siger J. C. Sørensen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125