23948sdkhjf

Færre arbejdstimer gav stigning i produktiviteten

Stigning i produktiviteten forklares ved faldet i timetallet, det svagt stigende kapitalapparat og den svage stigning i den økonomiske aktivitet i perioden
I 2010 steg arbejdsproduktiviteten med 4,9 pct. Stigningen i arbejdsproduktiviteten i

2010 skyldes primært en stigning i totalfaktorproduktiviteten på 3,3 pct. og i kapital-intensiteten på 1,5 pct. forklarer Danmarks Statistik på baggrund af nye tal.

Stigningen kan forklares ved faldet i timetallet, det svagt stigende kapitalapparat og den svage stigning i den økonomiske aktivitet i perioden.

Dette skyldes virksomhedernes tilpasning af arbejdskraftforbruget til det lavere niveau for den økonomiske aktivitet i kølvandet på den økonomiske krise.

Årsagerne til væksten i arbejdsproduktiviteten kan deles op i tre hovedområder: Udviklingen i uddannelsesniveauet, et større/bedre kapitalapparat pr. arbejdstime samt totalfaktorproduktiviteten. Totalfaktorproduktiviteten omfatter alle de årsager, der ikke kan henregnes til de to førstnævnte faktorer, herunder tekniske og organisatoriske fremskridt.

Historisk skyldes omkring halvdelen af væksten i arbejdsproduktiviteten et større

kapitalapparat (maskiner, transportmidler, bygninger mv.) og en bedre uddannelse

af de ansatte, mens resten bl.a. kan henføres til tekniske fremskridt og en bedre tilrettelæggelse af arbejdet (totalfaktorproduktivitet). Disse årsager til væksten i arbejds-produktiviteten har imidlertid indgået med en meget forskellig vægt i forskellige perioder siden midten af 1960’erne.

Traditionel kapital bidrager mere end it-kapital

Investeringer i kapitalapparat har bidraget til en forøgelse af arbejdsproduktiviteten

med 1,3 pct. årligt i hele perioden 1967-2010. I første del af perioden var det næsten udelukkende investeringer i maskiner, bygninger mv., som gav produktivitetsforøgelser fra kapitalapparatet, mens øgede investeringer i it fra starten af 1980’erne og frem har bidraget betydeligt til væksten i arbejdsproduktiviteten siden da.

I perioden 2008-2010 var vækstbidraget fra et øget it-kapitalapparat 0,4 pct. i gennemsnit pr. år, mens vækstbidraget fra investeringer i anden kapital var 1,0 pct. Set over perioden, hvor it bidrager væsentligt (1980-2010) er it-kapital-bidraget til produktivitetsvæksten (0,5 pct.) kun lidt lavere end anden kapitals bidrag (0,6 pct.).

Højere uddannelse betyder højere produktivitet

I perioden 1967-2010 har et højere uddannelsesniveau hos de beskæftigede bidraget til en årlig gennemsnitlig stigning i arbejdsproduktiviteten på 0,2 pct. Effekten har været størst i starten af perioden og aftagende mod slutningen.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079