23948sdkhjf

Det er blevet billigere at bo i hus

Det er blevet lidt lettere at komme ind på boligmarkedet. Boligbyrden er den laveste lige nu siden 1998.
Det er blevet nemmere at få foden indenfor på boligmarkedet - i hvert fald på papiret. Det viser Nykredits Boligindeks.

I det sidste kvartal af 2011 skal man lige nu sætte 35,2 procent af nettoindkomsten af til at betale boligen med. Og det er det laveste niveau siden 1998.

I midten af 2008 skulle familien til sammenligning af med knap 47 procent af indkomsten efter skat for at købe et hus på 144 kvadratmeter.

- Faldet i boligbyrden kan primært tilskrives to forhold: faldende boligpriser og et fortsat rentefald gennem efteråret 2011, skriver Jens Lieutenant Pedersen, seniorøkonom i Nykredit.

Men selv om boligudgifterne lige nu æder en mindre del af indkomsten, er det ikke en mirakelkur for boligmarkedet, understreger seniorøkonomen.

- To forhold arbejder mod førstegangskøberne i disse år. For det første er ledigheden, særligt for de 25-29-årige, steget betydeligt i 2008/2009, og der er ikke udsigt til bedring af det stramme arbejdsmarked lige foreløbigt, siger han.

Og risiko for at blive ledig og dermed få mindre i indtægt, holder førstegangskøbere på sidelinjen.

Samtidig viser en undersøgelse fra Nationalbanken, at det er blevet vanskeligere at låne penge. Og de to forhold under ét, gør det alt andet lige vanskeligere at være førstegangskøber i dagens Danmark.

Jens Lieutenant Pedersen mener, at det er paradoksalt, at gældskrisen og faldet i tillidsbarometrene i efteråret 2011 ikke har haft samme negative effekt som under finanskrisen i 2008:

- Udfordringen for boligmarkedet i 2012 er derfor om noget et spørgsmål om tillid og en neutralisering af den sure stemning, understreger han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094