23948sdkhjf

Udbudslov kan spænde ben for mindre virksomheder

Tre organisationer opfordrer regeringen til at præcisere udbudsloven, så virksomheder ikke hæfter for hinandens fejl
Regeringen er godt i gang med at overimplementere EU’s udbudsdirektiv i den nye danske udbudslov, der lige nu er under behandling i Folketinget.

Det mener Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Danske Arkitektvirksomheder og DI.

Overimplementeringen vedrører den ordregivende myndigheds mulighed for at kræve solidarisk hæftelse for en kontrakts gennemførelse.

I EU’s udbudsdirektiv fremgår det, at den ordregivende myndighed kan kræve, at de virksomheder, der skal udføre opgaven, hæfter solidarisk for kontraktens gennemførelse.

Men i lovforslaget til en dansk udbudslov er denne artikel implementeret, så tilbudsgivere ud over at hæfte for hinandens økonomiske og finansielle formåen også kan hæfte for hinandens tekniske og faglige formåen. Dermed sker en overimplementering af direktivteksten, der kun omfatter muligheden for at kræve solidarisk hæftelse vedrørende den økonomiske og finansielle del - og altså ikke teknisk eller faglig formåen, mener de tre organisationer.

På mål for andre fejl

Henrik Garver, adm. direktør i FRI, er ikke i tvivl om, at lovforslaget er vidtgående i forhold reglerne i dag.

”I dag kan man selv vælge, hvor vidtgående man vil lave den solidariske hæftelse i konsortiet. Med det her vil man også skulle stå på mål for tekniske fejl, som er lavet af en anden virksomhed”, siger han.

Særligt inden for byggeriet vil solidarisk hæftelse være en markant fravigelse fra de normale hæftelsesforhold som i dag er i kontrakter.

Solidarisk hæftelse kan desuden gøre det sværere og fordyrende for de mindre og mellemstore virksomheder at deltage i offentlige udbud. I praksis vil reglerne nemlig betyde, at hvis rådgiveren eksempelvis kontakter en akustiker til en opgave, så skal den lille akustiker være solidarisk med hele opgavens løsning.

Frie konkurrencevilkår

FRI, Danske Arkitektvirksomheder og DI opfordre derfor regeringen til at præcisere lovteksten, så det står klart, at den solidariske hæftelse kun kan vedrøre den økonomiske og finansielle formåen, såfremt ordregiveren ønsker at anvende denne bestemmelse.

”Det her er et eksempel på dansk overimplementering. Det er et problem, fordi hver gang vi overimplementerer, får man ikke givet så frie konkurrencevilkår”, siger Henrik Garver.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188