23948sdkhjf

Største lønstigninger i fire år

Lønudviklingen i bygge- og anlægsvirksomhederne begynder nu at matche industrien og serviceerhvervene
For første gang i to år kan de ansatte i landets bygge- og anlægsvirksomheder notere en lønfremgang, der matcher kollegerne i industrien.

Af Dansk Arbejdsgiverforenings netop offentliggjorte lønstatistik for første kvartal 2015 viser, at lønnen i bygge- og anlægsvirksomhederne er steget med 2,0 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Det er samme lønudvikling som i serviceerhvervene, mens lønningerne i industrien i samme periode er steget med 1,5 procent.

Det er funktionærerne i bygge og anlæg, der med et plus på 2,3 procent i forhold til sidste år løber med de største lønstigninger. De timelønnede i byggeriet har samlet fået 1,9 procent mere i lønningsposen. Knap en tredjedel af lønfremgangen kommer dog ikke umiddelbart til udbetaling, idet det er pension og fritvalgsordninger.

For de timelønnede er det de største lønstigninger i mere end fire år.

Velfortjente lønstigninger

Hos byggeriets lønmodtagere i BAT-kartellet glæder man sig over lønfremgangen for de timelønnede, men erindrer, at det sker efter en lang periode med meget beskeden lønudvikling, og at det alene er den ekstremt lave inflation, der har givet reallønsfremgang de seneste to år.

”Der ligger en del reguleringer i overenskomsten i første kvartal, og det slår sikkert lidt igennem, men ellers føler sig mig overbevist om, at der ligger produktion bag lønudviklingen. Jeg tror ikke arbejdsgiverne giver lønforhøjelser til vores folk, fordi de synes, det er synd for dem, at de har oparbejdet et stort efterslæb i forhold til funktionærerne”, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.

”Under krisen har bygningsarbejderne været meget tilbageholdende, og det er derfor velfortjent, at de nu også får pæne lønstigninger. Vi håber, at det ikke er en enlig svale, men at de nu får del i den stigende aktivitet i branchen og holder årlige lønstigninger på omkring to procent”, siger han.

5.000 kroner i reallønsstigning

Med den lave inflation, der i første kvartal er opgjort til blot 0,2 procent, har en bygningsarbejder med en gennemsnitlig indkomst på 300.000 kroner udsigt til en reallønsfremgang på omkring 5.000 kroner før skat.

”Vi kan derfor blot håbe, at trenden holder”, siger Gunde Odgaard, der afviser enhver snak om overophedning og deraf følgende lønpres.

”Der er masser af arbejdskraft til rådighed. Der er ikke udsigt til flaskehalse”, siger han.

Det er chefanalytiker Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri helt enig i.

Han noterer, at de pæne lønstigninger i byggeriet i første kvartal 2015 kommer efter en lang periode med historisk små stigninger og at byggeriet ikke skiller sig ud i forhold til andre brancher.

”Når lønnen er steget i byggeriet kan det hænge sammen med den milde vinter og at beskæftigelsen var høj i forhold til årstiden”, siger han.

Finn Bo Frandsen gør i øvrigt opmærksom på, at lønnen i første kvartal blot steg med 0,3 procent i forhold til kvartalet før, mens lønnen i fjerde kvartal 2014 steg hele 0,7 procent i forhold til kvartalet før.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094