23948sdkhjf

Behov for bedre tyveri-sikring på byggepladserne

Hver fjerde af de byggepladser der har indbrud er ikke tyveri-sikret
Næsten halvdelen af håndværkerne i en ny undersøgelse fra byggecenterkæden STARK har oplevet indbrud eller tyveri på byggepladsen inden for det seneste år. Og 24 pct. af de ramte byggepladser havde endda ingen sikringsmæssige tiltag. Dansk Byggeri og G4S understreger på baggrund af STARKs undersøgelse vigtigheden af at prioritere effektiv byggepladssikring.

Tyverier og indbrud på danske byggepladser koster hvert år byggebranchen omkring 600 mio. kr. i direkte og indirekte omkostninger i form af bl.a. nyanskaffelser, tabt arbejdstid og forsinkede byggesager.

STARKs undersøgelse viser, at udfordringerne med de ubudne, langfingrede gæster er særdeles udbredte. Undersøgelsen, der foretaget blandt 530 professionelle håndværkerkunder i maj måned viser, at 49 pct. af de adspurgte inden for det seneste år har været ramt af indbrud eller tyveri på byggepladsen. Samtidig svarer 24 pct. af dem, der har oplevet indbrud eller tyveri, at byggepladsen ikke var sikret på nogen måde.

Behov for bedre byggepladssikring
Såvel byggeriets største brancheorganisation Dansk Byggeri som G4S, der er en af Danmarks største leverandører af professionelle sikkerhedsløsninger til bl.a. bygge- og anlægssektoren, nikker genkendende til det billede, som STARKs undersøgelse tegner.

- Indbrud og tyverier udgør et ganske stort problem, og selv om virksomhederne generelt gør rigtig meget for at sikre sig, ligger aktive byggepladser i sagens natur i en højrisikogruppe i relation til tyverier. Mange steder er det f.eks. svært at foretage tilstrækkelig afspærring og afskærmning uden at besværliggøre adgangsforholdene så meget, at det forsinker arbejdet, siger branchedirektør Niels Nielsen fra Dansk
Byggeri på baggrund af undersøgelsen.

Frækkere og frækkere
- På de større byggepladser bliver der gjort noget ud af at etablere et vist sikringsniveau, men generelt er sikringsniveauet i byggebranchen ret svingende. Det vigtigste er, at sikringsløsningerne løbende tilpasses byggepladsens udvikling i takt med byggeriets fremdrift.

Derudover kan vi se, at tyvene bliver frækkere og frækkere, så behovet for effektive sikringsløsninger bliver bestemt ikke mindre, supplerer sikringschef Claus Blaksted fra sikringsteknisk afdeling hos G4S.

Sikringsløsninger kan ikke stå alene
STARKs undersøgelse viser, at den mest udbredte sikringsform blandt de adspurgte entreprenører og håndværkere er låse på døre, som 36 pct. anvender. Omvendt er der under 10 pct., der bruger løsninger såsom alarmsystemer, sporings- eller mærkningsudstyr, sikringsrutiner eller har indgået aftale med et vagtselskab. 13 pct. angiver, at de anvender andre sikringsmæssige tiltag, herunder f.eks. videoovervågning.

- Vi anbefaler, at virksomhederne har fokus på problemet, handler fornuftigt og f.eks. investerer i videoovervågning og mærkningsløsninger, så dyre el-værktøjer og udstyr kan spores effektivt, hvis de forsvinder. Men det er mindst ligeså vigtigt, at der fra politiets side afsættes de nødvendige ressourcer til en effektiv og synlig efterforskningsindsats, så gerningsmændene i højere grad afskrækkes fra at gøre forsøget, lyder opfordringen fra Niels Nielsen, mens Claus Blaksted anbefaler, at f.eks. videoovervågning kobles til en form for aktiv respons:
- Overvågning alene er ikke længere nok til at standse tyvene. Det mest effektive er efter vores erfaring, at overvågningen kobles til f.eks. et centralt alarmeringsanlæg, hvor særligt udviklet software kan reagere i realtid på mistænkelige bevægelsesmønstre i overvågningsbillederne. Så kan systemet f.eks. hurtigt alarmere vagten ude på byggepladsen eller politiet, så de hurtigere kan rykke ud, fortæller han.

En rimelig trist oplevelse
Et af de mange håndværksfirmaer, som inden for det seneste år har mærket de konkrete konsekvenser af byggepladsindbrud på egen forretning, er entreprenørvirksomheden BO-HUS i Nykøbing Falster. Trods forsvarlig aflåsning har firmaet oplevet at få stjålet værktøjer, udstyr og materialer for mange tusinde kroner, og entrepriseleder Michael Norrmann fortæller om episoden:

- Når du som byggeleder kommer ud om morgenen og pludselig ser 10 mand stå uden værktøj og materialer, så er det altså rimelig trist. En ting er, at materialer og værktøj selvfølgelig skal erstattes, men det værste er de forsinkelser, der opstår og skal indhentes. Der går jo hurtigt en halv dag, før vi kan komme i gang med arbejdet igen.

Om undersøgelsen:
Undersøgelsen fra STARK blev foretaget som en kvantitativ multiple choice-spørgeskemaundersøgelse blandt 530 håndværkerkunder i STARKs nyhedsmail for de professionelle (Håndværkermail) i maj 2015.
Af de indkomne svar fremgår det, at 49 pct. (261 stk.) har oplevet et eller flere byggepladsindbrud inden for det seneste år. Antallet af indbrud er uafhængigt af, hvor i landet byggepladsen befinder sig.
Postnummeret har således ingen indvirkning på antallet af indbrud.

Der bliver primært stjålet værktøj og udstyr. Derudover stjæler tyvene som oftest flere ting.
Undersøgelsen viser, at tyveri på en byggeplads oftest medfører en nyanskaffelse af det stjålne (det gælder i 44 pct. af tilfældene). En fjerdedel oplever, at tyveri resulterer i forsinket arbejde. 17 pct. af de berørte byggepladser har dog ingen gener i forbindelse med et tyveri.

Derudover viser undersøgelsen, at tyvene oftest (34 pct. af gangene) får adgang til byggepladsen grundet manglede adgangsbegrænsning (hegn m.m.), samt at byggepladser med en eller anden form for adgangsbegrænsning (hegn eller port) har op i mod 35 pct. færre indbrud.

Endelig har 76 pct. af de adspurgte en form for sikring. Den hyppigste sikkerhedsform er forsvarlige låse på døre (36 pct.). 24 pct. af dem, der har oplevet indbrud, har dog ingen sikringsmæssige tiltag på byggepladsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078