23948sdkhjf

Håber på håndværkere i Folketinget

Skæv erhvervs- og uddannelsesfordeling i Folketinget skaber mistillid i befolkningen
Kun 23 af de 763 opstillede folketingskandidater, som står på partiernes valglister er bygningshåndværkere. Det viser en optælling, som Mester Tidende har lavet.

Det svarer til 3 pct. af kandidaterne, mens tallet for befolkningen er 3,3 pct. Umiddelbart flotte tal, men de tal skal sættes op mod, at hele 48 pct. af befolkningen har en grundskole, gymnasial- eller en erhvervsuddannelse.
Blandt folketingskandidaterne er det tal kun 30 pct.

De tal chokerer bl.a. murermester Nikolaj Meyer i Odense.

- Det viser jo bare, hvor skævvredet samfundet er. Magthaverne kan umuligt tale befolkningens sag, når det er så skævt. Det bør vi tage til efterretning, når vi sætter vores kryds, siger murermester Nikolaj Meyer, indehaver af Flisespecialisten v/Nikolaj Meyer i Odense til Mester Tidende.

Overtal af akademikere
Endnu mere skæv bliver fordelingen, når man ser på antallet af akademikere. 50 pct. af de opstillede folketingskandidater er nemlig akademikere.
I befolkningen er det tal kun 6,6 pct. Det er rigtig skidt, mener Anders Berg-Sørensen, lektor på Københavns Universitet, der forsker i politikeres troværdighed. En skæv sammensætning af Folketinget skaber nemlig mistro til de folkevalgte.

- Det bedste er en sammensætning, som befolkningen kan spejle sig i og identificere sig med. Den skæve fordeling gør, at vælgerne ikke har indtryk af, at der er interesse fra politikernes side for, hvad der sker ude i befolkningen, siger Anders Berg-Sørensen, lektor på Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

Håber på en håndværker
I Dansk Byggeri er man enige i, at en skæv fordeling i Folketinget skaber mistillid i befolkningen. Selvom man her ikke ønsker at komme med nogen egentlig anbefaling, til hvor mestrene skal sætte deres kryds den 18. juni, ser de alligevel gerne, at det bliver ved en håndværker.

- Det er vigtigt, at Folketinget er bredt sammensat, og der er ingen tvivl om, at akademikere fylder for meget, og omvendt at erhvervssektoren fylder for lidt. Vi håber derfor, at nogen vil sætte deres kryds ved en af håndværkerne, siger Torben Liborius, afdelingschef i erhvervspolitisk afdeling, Dansk Byggeri

Tilbage i Odense har Nikolaj Meyer de samme forhåbninger, som man har i Dansk Byggeri.
- Det er ikke utænkeligt, at jeg gør det, men partierne, som kandidaterne her på egnen repræsenterer, tiltaler mig ikke. Men jeg håber, at andre mestre rundt omkring i landet, vil stemme på en bygningshåndværker, siger Nikolaj Meyer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064