23948sdkhjf

Mænd i byggeriet er dårligere til at bruge sundhedsordningen

Lidt færre mænd end kvinder i byggeriet benytter sig af muligheden for at få behandlinger via deres sundhedsordning
Aktører i byggeriet kan via deres sundhedsordning få bugt med mindre skader fra arbejdet, men der synes at være en lille forskel på brugen af ordningen afhængigt af, om du er mand eller kvinde.

Af de mænd i byggeriet, der i løbet af 2008-2014 har haft en sundhedsordning som del af pensionsordningen i PensionDanmark, har ni procent i gennemsnit fået behandlinger via ordningen, mens det gælder for 10 procent af kvinderne.

Det viser en særkørsel i statistikken, som PensionDanmark har trukket for Licitationen - Byggeriets Dagblad.

”Man kan jo håbe, at procenterne er dækkende for dem, der har brug for behandlingerne, men det tror jeg desværre ikke er hele sandheden”, siger Søren Schytte, formand for BAT-kartellets arbejdsmiljøudvalg og forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Han peger blandt andet på, at nogle organisationer er bedre end andre til at orientere medlemmerne om mulighederne, hvilket gør, at nogle måske ikke er helt så bekendte med ordningen og måske selv betaler for behandlingerne.

Glad for ordningen

For Blik- og Rørarbejderforbundets vedkommende har brugen været stigende, og i 2014 har 1.000 medlemmer svarende til 12-13 procent af dem, der har haft adgang til ordningen, gjort brug af den.

”Det er et element af overenskomsten, som vores medlemmer har været rigtig glade for”, siger han og påpeger desuden, at BAT-kartellet er i dialog med PensionDanmark, som går på, om deres data kan tilpasses, så det kan udledes, hvorfor der er et behov.

”Det ville være gavnligt, hvis vi kunne få den viden. På den måde kan vi målrette vores arbejdsmiljøindsats yderligere”, siger Søren Schytte.

Opfordringerne er klare

Hos Dansk Byggeri fremhæver man, at man forsøger at pushe ordningen til organisationens medlemmer og gøre dem opmærksom på, at de skal fortælle deres medlemmer om mulighederne.

Det er nemlig vigtigt, at skader bliver behandlet, og at håndværkerne også bliver gjort opmærksom på, at de gennem ordningen for eksempel kan få hjælp til forebyggende adfærd, så de ikke igen bliver ramt af for eksempel en løfteskade, oplyser Mette Møller, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

At det er vigtigt, at ordningen bliver brugt, fremhæver også PensionDanmark.

”Hvis man går for længe med smerter uden at få behandling, risikerer man, at de udvikler sig til kroniske skader og længerevarende sygefravær. I værste fald kan det ende med en førtidspension. Derfor er det vigtigt at bruge behandlingsmulighederne i sundhedsordningen, så snart man har behov for det, så problemerne kan blive taget i opløbet”, siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark og påpeger, at der ”nok er et potentiale for øget anvendelse særligt blandt mændene, som måske kan have tendens til at bide smerterne i sig”.

”Det skal der gøres op med”, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093