23948sdkhjf

Udlændinge søger ind i fagforeningerne

En række faktorer har øget metroarbejdernes tillid til danske fagforeninger - siger fagforeningerne selv
Der er langt til den normalt høje danske organisationsgrad på metroprojektet.

Men det er begyndt at gå fremad, siger de to fagforeninger, inden for hvis områder der i øjeblikket er flest beskæftiget.

”Vi har vel organiseret et sted mellem 20 og 30 procent af udlændingene på vores område. Det lyder ikke af meget, men for et år siden var det måske kun fem procent, så det går bestemt i den rigtige retning”, siger Elo Hansen, faglig sekretær i 3F BJMF i København.

Han understreger, at det ikke i sig selv er fagforeningskontorerne på tre metroarbejdspladser, der har givet flere medlemmer.

”Det er et samspil af flere faktorer. Tidligere blev vi holdt ude fra arbejdspladserne. Nu vil Metroselskabet have samarbejde med fagforeninger for at sikre ordentlige forhold. Også hovedentreprenøren CMT’s ny ledelse har også valgt en mere åben og samarbejdende stil med sans for, at fagforeningerne spiller en rolle på det danske arbejdsmarked. Og så er der ingen tvivl om, at voldgiftssagen mod Cipa har været en øjenåbner for mange. De har oplevet, at vi gør en forskel og at det helt kontant kan betale sig at være medlem og oplever ikke længere at blive forfulgt, hvis de er medlem”, siger Elo Hansen.

Han oplyser, at det voksende antal medlemmer styrker arbejdet med at sikre overholdelse af overenskomsten. Næste skridt, håber han, skal være at få fordansket aftalerne, så hovedparterne af metroarbejderne ikke aflønnes efter overenskomstens mindstebetalingssatser.

Læs også: " Bygherren hjælper med at få metroarbejdere i fagforening ".

Kontingentet et problem

Niels Bergløv, faglig sekretær i Dansk El-Forbunds Københavns-afdeling, kan også mærke, at mange af de udenlandske arbejdere har fået mere tillid til fagforeningerne. Organisationsgraden blandt de udenlandske elektrikere er dog ”et stykke under 50”.

”Et af problemerne er, at de synes, at 5-600 kroner er mange penge, især hvis de kun er i Danmark i en kort periode, så vi skal have fundet en eller anden model for nedsat kontingent - i det mindste i en periode”, siger han.

Italiensk baggrund

Selv om BJMF oplever fremskridt i organiseringsarbejdet på metrobyggeriet, optrapper man sin indsats. Der sker ved at ansætte en metroarbejder med italiensk baggrund, Guiseppe D’Oriano.

Han har som tillidsmand for kollegerne hos tunnelentreprenøren Seli været i stand til at få en masse landsmænd til at melde sig ind i fagforeningen. Det vurderes, at omkring 45 procent af Seli-arbejderne i dag er medlem af 3F.

”Han har skabt fællesskab og i øvrigt også en lokalaftale. Sproget er helt afgørende, hvis man skal helt tæt på folkene, og derfor er det en fordel af have en medarbejder, der taler det dominerende sprog på projektet. Der er i mange sammenhænge store forskelle på den italienske og danske arbejdskultur. Det er endnu en grund til at have en medarbejder med italienske rødder”, siger Jens Kirkegaard, formand for Byggegruppen i BJMF.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078