23948sdkhjf

Nye udfordringer for manden på taget

En tømrer på taget skal være bedre til at læse manualerne, for eksempel til isætning af ovenlysvinduer. Det er en af udfordringerne, siger tømrermester med 23 år i faget
Foreløbig har 104 rækkehuse i Vestergården i Herlev ved København fået nyt tag og nye ovenlysvinduer i en større dagslysrenovering. Alle 222 rækkehuse forventes at stå færdige i oktober 2015.

Rækkehusbebyggelsen blev opført i 1954 og boligerne blev sidst renoveret for godt 20 år siden, hvor de blandt andet fik monteret enkeltsiddende ovenlysvinduer. Siden dengang har behovet og ønskerne for udnyttelsen taget og dermed dagslyset imidlertid ændret sig.

Taglægning er nu i højere og højere grad erstattet af ovenlysisætning.

Utilstrækkelige dagslysforhold, manglende udsigt og ringe udluftningsmuligheder fik tankerne om en dagslysrenovering til at spire hos beboerne.

”Bygningerne trængte til en gennemgående renovering, men intentionen var fra starten også at forbedre dagslysforholdene. Vi ønsker at udbyde de bedste boliger i den bedste kvalitet, og det har vi fået mulighed for i samarbejdet med Velux. Beboerne får ikke bare mere dagslys, de får nærmest en udkigspost i deres stue. Det giver væsentligt mere dagslys og højere kvalitet i hverdagen, og beboerne er meget tilfredse, fortæller Carsten Dybkjær, projektleder hos Boligforeningen 3b.

Også tømrermester Jesper Krogh ser muligheder for sit fag.

”Taghåndtering og vindueshåndtering ligger i håndværket, men jeg har derudover fulgt et dagslyskursus hos Velux, der har givet mig en bedre forståelse for potentialerne, også hvad der kan komme af forbedringer, dagslysmæssigt”, siger han til ArkByg.

Han fortæller, at tømrere på Danmarks tage har fået nye udfordringer:

”Reelt må vi ikke løfte vinduerne. Så selv om arbejdsmiljøreglerne er blevet bedre, kan det også give problemer. Vi anskaffer hjælpemidler og der er ikke noget, der bliver umuliggjort, det er blot en anden måde at arbejde på. Især fordi folk ønsker mere lys i boligerne og større og større elementer.”

Han byder et tæt samarbejde med vinduesproducenterne velkommen.

”Kurser, der kan gøre os som tømremestre mere skarpe på, hvor vi kan sætte ind på kvalitet, er altid gode. De kan være en stor hjælp til at tage nogle af de hovsa-løsninger, der somme tider kommer på byggepladsen. Og så bliver jeg mindet om, at vi skal være bedre til at læse manualerne. Og det er nok et generelt problem. Vi er ikke meget for at begynde at læse, når vi først har fået vinduet op på taget”, siger han til ArkByg.

For beboerne i Vestergården har det betydet, at ovenlysvinduerne i det skrå tag forlænges med et fast element, så vinduet går fra loft til gulv. Sammenbygningselementerne er fremstillet af hvidmalet træ, og udvendigt er vinduerne beklædt med vedligeholdelsesfrit gråt aluminium.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078