23948sdkhjf

Byggeriet får et ekstra mandat i Folketinget

Byggeriet får seks mandater mod fem i det forrige Folketing. Det giver byggeriet bedre muligheder for at blive hørt, mener man hos DF og S
Byggeriet går frem med et enkelt mandat efter folketingsvalget i torsdags.

Det viser en optælling, som Licitationen - Byggeriets Dagblads søsterblad Mester Tidende har lavet. Seks kandidater med svendebreve har nu fået et sæde blandt de folkevalgte mod fem i det forhenværende Folketing.

Den fremgang glæder Lennart Damsbo-Andersen, som er den eneste socialdemokratiske bygningshåndværker, der har fået genvalg.

”Det betyder, at stemmerne fra byggepladserne bliver hørt bedre nu, så det tror jeg helt bestemt, får betydning. Nu går der nogle måneder, inden vi får fordelt vores roller i det nye Folketing, men så er det oplagt, at vi stikker hovederne sammen og finder nogle områder, hvor vi kan forsøge at sætte dagsordenen på tværs af partierne”, siger Lennart Damsbo-Andersen.

To byggemandater til DF

Årsagen til fremgangen skyldes i høj grad Dansk Folkepartis store valgsejr. To og de seks bygningshåndværkere på Tinge er DF’ere, mens Socialdemokraterne er gået tilbage fra tre til to, og SF og Enhedslisten hver får en enkelt bygningshåndværker i deres folketingsgrupper.

Én af de DF’ere, der nu bytter sin malerspand i frokoststuen ud med et sæde i Folketinget er malersvend og iværksætter Jan Rytkjær Callesen.

”Det er godt, for vi håndværkere ved, hvad der rører på sig i byggeriet. Jeg har selv været lønmodtager og blev fyret under krise. Det fik mig til at starte min egen malerbutik, som jeg siden har udvidet til et byggemarked. Én af mine mærkesager er en to-årig starthjælp til iværksættere, så de kan få gratis revisor- og kontorhjælp, og derudover vil vi i DF også have genindført håndværkerfradraget, siger Jan Rytkjær Callesen.

Selvom byggeriet fik fremgang under valget, måtte Venstre alligevel vinke farvel til begge deres håndværkere, herunder tidligere skatteminister Peter Christensen.

Men også på den modsatte fløj mistede minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) sit sæde, og det overrasker Lennart Damsbo-Andersen.

”Jeg er dybt overrasket. Det er underligt, men det er vælgernes dom, og det viser, at der ikke er noget, der kommer af sig selv, selvom man er et stort navn. Men jeg glæder mig til at arbejde sammen med vores nye mand Mattias Tesfaye, og jeg tror, vi kan få et fint samarbejde med de øvrige håndværkere også. Jan Callesen har nogle konkrete forslag, som vi kan diskutere sammen med mere direkte økonomisk hjælp til udvikling af arbejdspladser, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Inde og ude af Folketinget
Seks folketingsmedlemmer fra tre partier er bygningshåndværkere:
Henrik Brodersen, vvs-montør, Dansk Folkeparti
Jan Rytkjær Callesen, maler og indehaver af Callesens Byggemarked, Dansk Folkeparti
Søren Egge Rasmussen, tømrer, Enhedslisten
Karsten Hønge, tømrer, SF
Mattias Tesfaye, murer, Socialdemokraterne
Lennart Damsbo-Andersen, tømrer, Socialdemokraterne

Hverken Alternativet, Konservative, Radikale Venstre, Liberal Alliance og Venstre fik nogen bygningshåndværkere valgt til Folketinget.

Fire bygningshåndværkere opnåede ikke genvalg til det nye Folketing:
Carsten Hansen, VVS-montør, Socialdemokraterne
Jacob Lund, tømrer, Socialdemokraterne
Peter Christensen, elektriker, Venstre
Hans Christian Thoning, snedker, Venstre
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125