23948sdkhjf

Virksomheder betaler for sent med vilje

To ud af tre danske virksomheder spekulerer bevidst i for sen betaling af leverandører for derigennem at opnå større likviditet.
Og 9 ud af 10 danske virksomheder har en klar strategi om at forrente pengene på kontoen gennem investeringer og anden forretning. Det viser en ny, stor undersøgelse fra Basware, hvor mellemstore og store danske virksomheder sammenlignes med virksomheder i andre lande.

Læs også: Lov om betalingsfrister uden effekt

8 ud af 10 danske virksomheder svarer, at de har indført skrappere betalingsbetingelser inden for det seneste år. Her ligger Danmark i front, hvor danskerne da også har øget kassebeholdningen mest i sammenligning med udlandet.

Hele 63 procent af de danske virksomheder har øget likviditeten sammenlignet med et gennemsnit på 48 procent. Kun 11 procent af de danske virksomheder har færre penge i kassen end sidste år.

Ingen tradition for at straffe
Der er generel enighed om, at god likviditet er væsentligt for forretningen. Hele 80 procent siger, det har stor betydning, og de mange penge på bogen giver frihed til at forhandle rabatter og aftalevilkår.

Sene betalinger koster dyrt i administration og det hæmmer de øvrige betalingsstrømme i virksomheden, såsom betaling af medarbejdere, udbytte til investorer. Én ud af tre mener ligefrem, at det hæmmer væksten i samfundet og skabelsen af nye arbejdspladser.

Læs også: Underleverandører presses ofte på betalingsfristen

- Det kommer nok som en overraskelse for de fleste, at danske, og i øvrigt nordiske lande, er tilbøjelige til at spekulere i for sen betaling. Jeg tror, at noget af det bunder i vores kultur. Og vi har i Danmark og Norden tradition for generelt kortere betalingsfrister, hvilket gør det nemmere, at komme til at overskride disse. Vi har heller ikke særlig stærk tradition for reelt at straffe de sene betalere med de renter og gebyrer, som vi ofte skriver på vores faktura, fortæller direktør for Basware i Danmark, Vice President Henrik Stanley-Madsen.

Fakta: Om undersøgelsen

Tallene kommer fra en ny stor undersøgelse fra Basware, som udvikler og sælger løsninger til e-indkøb og e-fakturering. Undersøgelsen er baseret på interviews med 1000 mellemstore og store virksomheder ligeligt fordelt på ti lande; Australien, Belgien, Tyskland, Holland, England, USA, Finland, Sverige, Norge og Danmark.

Selvom 85 procent af danske virksomheder finder det socialt uacceptabelt at betale for sent, så praktiserer 67 procent af virksomhederne denne praksis i større eller mindre omfang. Samtidigt spekulerer 92 procent af danske virksomheder i afkast på den ophobede likviditet, hvor andre lande her ligger på 69 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067