23948sdkhjf

Bankerne ødelægger håndværksfirmaer

Tømrerfirma går i dag helt uden om opgaver, hvor hovedentreprenør stiller krav om arbejdsgaranti. Han risikerer nemlig at få nej i banken
Man skal nærmest pantsætte konen, boligen og hele virksomheden, hvis man skal have en arbejdsgaranti i forbindelse med et entrepriseforhold. Sådan har det været siden krisen tog fart, og det har ikke ændret sig.

Tømrermester Ole Enghoff fra tømrervirksomheden Enghoff + Fagerberg i Rødovre kan - når det handler om mulighederne for at få arbejdsgaranti ved indgåelse af underentrepriseforhold - ikke mærke, at krisen skulle være slut.

”Jeg oplever, at det er bankernes generelle frygt for tab, der slår igennem. Bankrådgiveren er positivt indstillet, men må ikke tage stilling. Det foregår på hovedkontoret, hvor man ikke kigger på den enkelte byggesag og de specifikke risici, og så er det nemt at give afslag”, siger han til Licitationen-Byggeriets Dagblad.

”Vi gør alt for at undgå at gå ind i opgaver, hvor der stilles krav om garantier. Man risikerer at blive utroværdig hos sine samarbejdspartnere, hvis man efter at have sagt ja til en entreprise må vende tilbage og sige: ”desværre - banken ville ikke garantere for os”. Det kan også efterlade hovedentreprenøren med en fornemmelse af, at man er en økonomisk skrøbelig virksomhed, som man så heller ikke tør samarbejde med i andre sammenhænge. Nu har vi lavet overskud alle år, og vi hører til i hovedstadsområdet, så jeg tror egentlig ikke, der er potentielle samarbejdspartnere, der er usikre på os, selv om vi ikke kan få en arbejdsgaranti i banken.

Læs også: " Små håndværksmestre indgår i risikable entreprisesamarbejder ".

Men jeg kunne sagtens forestille mig, at det kunne være direkte ødelæggende for en lille håndværksvirksomhed i et mindre lokalområde i provinsen, hvis banken siger nej til at stille garanti. Det vil man bestemt ikke skilte med, og konsekvensen vil sandsynligvis være, at man opgiver at gå ind i entrepriseforhold, hvor der stilles krav om arbejdsgaranti alene på grund af frygten for afslag. Det er ikke befordrende for konkurrencen”, siger Ole Enghoff.

Fordel at skylde meget

Tømrermesteren har en fornemmelse af, at virksomheder, som ikke har gæld eller skylder lidt, har sværest ved at få arbejdsgarantier.

”Man siger jo, at skylder du en mio., så er du uinteressant for banken, men skylder du 10 mio. kroner, så er banken interesseret i at holde hånden under dig for ikke selv at lide større tab. Jeg tror desværre, der er noget om det”, siger han til Licitationen-Byggeriets-Dagblad.

Læs hele artiklen her (kræver abonnement):

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.176