23948sdkhjf

Ejerledere efterspørger minoritetsaktionærer

I udlandet er der flere kapitalfonde, der går ind som minoritetsejere for at finansiere en vækstplan. De findes også i Danmark, men der er for få af dem, mener virksomhedsmægler.
Stadig flere virksomhedsejere efterspørger risikovillige minoritetsaktionærer, der vil være med til at finansiere vækstplaner og en opskalering af deres virksomheder.

Det fornemmer Frederik Aakard, Partner hos Audun A/S, en landets største virksomheder inden for M&A – køb og salg af virksomheder.

Generelt savner han villighed hos danske kapitalfonde til at skyde penge ind hos ejerledede virksomheder som minoritetsaktionærer. Den villighed findes i højere grad blandt udenlandske kapitalfonde. Ifølge Aakard formentlig fordi konkurrencen om at få de gode investeringer er større i udlandet end i Danmark.

Måtte til England
Herhjemme har Industri Udvikling i mange år investeret som minoritetsaktionær i mindre produktionsvirksomheder. Enkelte andre kapitalfonde har også sagt, at de vil gøre det.
”Men det er sjældent vi ser det i praksis”, fastholder Frederik Aakard.

Han nævner som eksempel, at Audon A/S har formidlet en kapitaludvidelse i firmaet Change of Scandinavia, en dansk-ejet lingerikæde bestående af 170 butikker over hele Europa. Her måtte man gå til en engelsk kapitalfond, Metric Capital, for at finde en investor, der ville deltage i en investering som mindretalsaktionær.

Vil beholde majoriteten
På det seneste er der dog kommet en ny kapitalfond, Gro Kapital, der siger, at den vil investere som mindretalsaktionær. Gro Kapital er etableret med et indskud på en mia. kr. fra Danica.

”Gro Capital fokuserer på minoritetsinvesteringer i segmentet for små- og mellemstore virksomheder. GRO Capital opfylder det stigende behov, der er til vækstkapital til investeringer og opkøb i denne type af virksomheder, hvor ejerkredsen måske samtidig ikke ønsker at opgive majoriteten i deres virksomhed”, hedder det på selskabets hjemmeside.

Gro Kapital har fornylig investeret i softwarevirksomheden Trifork med en ejerandel på 20 pct. Trifork laver systemer inden for bl.a. ”Internet of Things”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142