23948sdkhjf

Hvorfor skal lovlydige mestre betaler for kollegaer som bryder loven?

Helt forkert at lade lovlydige virksomheder betale for lønsikring hos de virksomheder, der ikke overholder reglerne, mener Dansk Håndværk
Regeringen har sendt et forslag om en ny fond mod løndumping i høring. Forslaget er urimeligt mener mange af Dansk Håndværks medlemmer og organisationen har har nu reageret massivt med en indsigelse i forbindelse med høringen om lovforslaget.

”Forslaget betyder at de lovlydige virksomheder fremover skal betale for lønsikring hos de virksomheder, der ikke overholder reglerne. Det finder både vi og Dansk Håndværks medlemmer forkasteligt.

Der er ikke så meget tale om det beløbsmæssige i sagen, men om det principielle i, at dem, der overholder loven, skal dække for dem, der ikke alene bryder reglerne, men netop i kraft af dette påfører de lovlydige virksomheder en urimelig konkurrence”, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Unfair vilkår
Efter drøftelser med Dansk Håndværks formand Niels Techen og grundig gennemgang af lovforslaget har Dansk Håndværk derfor - i forbindelse med den høring lovforslaget netop er sendt ud i - sendt en række indsigelser mod dette princip.

”Virksomhederne har svært ved at forstå, hvorfor virksomheder, der opfører sig ordentligt og betaler overenskomstmæssig løn og skat mv., skal betale for de udenlandske virksomheder, som ikke gør det.

Det er jo selvsamme virksomheder, som danske virksomheder taber opgaver til, fordi konkurrencen foregår på unfair vilkår, og netop af den årsag, har virksomhederne svært ved at acceptere den foreslåede model.

Èn af vore medlemsvirksomheder sammenligner det med, at oprette en fartbødefond. Alle betaler, og dem, der får en bøde for at køre for stærkt, får refunderet udgiften af fartbødefonden”, fremhæver Morten Frihagen.

Dansk model under pres
Dansk Håndværk anerkender, at problemstillingen vedrørende social dumping er kompleks, og at der ikke er nogen nemme løsninger.

Den danske arbejdsmarkedsmodel er på mange måder udfordret i disse år. Der er derfor behov for at finde nye løsninger og gå nye veje.

Oprettelsen af en fond løser ikke problemet med unfair konkurrence (social dumping), som især rammer de små og mellemstore virksomheder.

Dansk Håndværk frygter endvidere, at oprettelsen af fonden kan blive en sovepude for politikerne. Nu har man jo gjort noget, og så er problemet fremover knapt så påtrængende. Men hvad med de såkaldte kamuflerede udenlandske virksomheder, som opretter sig som danske virksomheder, for at gå under radaren (læs: RUT), og hvad med alle de udenlandske virksomheder, som ikke er overenskomstdækkede, og alle de private kunder, som lukrerer herpå”? spørger Morten Frihagen.

Dansk Håndværk opfordrer til, at man ikke tager nogle hurtige og nemme løsninger, men at alle sten bliver vendt og alle aspekter bliver inddraget. Argumentet om, at det er en bunden opgave fra EU og at forslaget er det mindst indgribende, køber vi og vore medlemmer ikke.

”Måske er det på tide, at Danmark kommer i gang med at udnytte de muligheder, der er i EU i øjeblikket. EU's igangværende forhandlinger med England viser i hvert fald en bevægelse i samarbejdet, som alt andet lige åbner for nogle nye muligheder”, fremhæver Morten Frihagen.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114