23948sdkhjf

Bruger hundesnuder mod skimmelsvamp

Border Collien Gipsy finder med stor præcision skimmelsvamp, og det begrænser omfanget af destruktive indgreb
Gipsy er en 14 måneder gammel Border Collie og den første hund i Danmark, der kan lokalisere skimmelsvamp. Legesygt render han i fuld fart rundt mellem benene på os og lægger sig indimellem fladt ned på maven og får en godbid for sine anstrengelser.
Vi er på KEH Indeklimas kontorer i Glostrup ved København, hvor Keno Jaspers, Gipsys ejer, træner i at finde svampesporer med hunden.

”For ham er det en leg. Når han får færten af skimmelsvamp, er det lidt, som når andre hunde finder en bold, der er gemt. Hver session varer cirka en time til halvanden. Det er, hvad han kan holde koncentrationen til, men på den tid kan han også nå at finde mange spor. Fordelen er, at man slipper for at brække hele gulve op for at konstatere, om der er skimmelsvamp. Det vil med andre ord sige, at man kan begrænse de destruktive indgreb”, siger Keno Jaspers, afdelingsleder i KEH Indeklima.

Anerkendt i udlandet
Andre lande som Sverige og Tyskland er langt længere fremme end Danmark med brugen af hunde til at spore skimmelsvamp. Og faktisk er det fra Tyskland, Gipsy kommer, men fra Sverige KEH Indeklima fik ideen til at anskaffe Gipsy, da de lejede en hund til at lokalisere skimmelsvamp på deres gamle adresse i Bredgade.

”Der findes ingen hundetrænere, der kan træne hunde til at lokalisere skimmelsvamp i Danmark, så det bliver man nødt til at tage til Tyskland for at få gjort. Der har de 120-130 stykker af den slags hunde. Der er det meget anerkendt. Det er det også i Sverige, hvor man kan leje hundene.

Problemet her er, at det kræver øvelse og kendskab til hunden for at tolke dens signaler, og det gør man ikke så nemt, når man lejer den”, siger Keno Jaspers, som selv er fra det nordlige Tyskland.

Svampe-attrapper på øvelsen
Gipsy er tydeligvis stadig ung og fyldt med energi. Det er kun få måneder siden, at han bestod prøven og fik lov til at komme med Keno Jaspers med til Danmark for at spore skimmelsvamp. Det er tydeligt, når han render ind og ud mellem stole og bordben, at han synes, det er sjovt, Og bedst, når han får en godbid i findeløn.

”Her bruger vi bare attrapper, som vi har i glas. Vi ville gerne have haft jer med ude hos en kunde, men det er ofte i forbindelse med hussalg, at vi bliver tilkaldt, og der er kunderne lidt forsigtige med at få pressen med. Men vi var i en daginstitution i går, som længe har døjet med indeklimaet, og her fandt vi rigtig meget skjult skimmel”, siger Keno Jaspers.

Et supplement til bekæmpelse
Ifølge KEH Indeklima og Keno Jaspers kan hunden ikke stå alene som et middel mod skimmelsvamp, men fungerer udelukkende som et supplement til bekæmpelsen deraf.

Det er derfor stadig nødvendigt at finde årsagen til svampen, og derfor også nødvendigt at alliere sig med en rådgivende ingeniør, når man hyrer Keno Jaspers og Gipsy.

”Han går målrettet efter kilden, og de steder, han markerer, tager vi prøver. Der vil altid være tvivlere, når man introducerer noget nyt på markedet, men indtil videre har vi altid fundet skimmel, hvor han har markeret.

Jeg er i gang med at træne hund nummer to. Den er egentligt til det tyske marked, men hvis kunden er i tvivl, kan den medbringes, når den er klar, og hvis den markerer samme sted, så er der slet ingen tvivl”, siger Keno Jaspers.

En kæmpe personlig gevinst
Timen er ved at være gået. Hunden har været inde og ude af kontoret tre gange, hvorefter skimmelsvamp-attrapperne er blevet gemt igen hver gang.

Og Gipsy har fundet dem alle hver gang. Keno Jaspers binder det røde tørklæde af ham, som han har på, når de er på arbejde, så han ved, at nu vanker der godbider, hvis han finder svampesporer.

”Vi kommer forhåbentligt til at gå sammen de næste 13-14 år, men han bliver aldrig nogen stor overskudsforretning, når man tænker på, hvad uddannelsen af ham koster samt udstyr, foder og mængden af træningstimer.

Det vi gør her er et supplement og en ekstra service, som vi yder. Vi er entreprenører, og vores hovedopgave er at fjerne problemet.
Men for mig personligt er det en kæmpe gevinst at se desperate mennesker lyse op i store smil, når vi finder kilden til deres problemer”, siger Keno Jaspers.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098