23948sdkhjf

Små virksomheder skaber 66 pct. af al værdi

Havde de små og mellemstore virksomheder lettere adgang til kapital, ville væksten i Danmark være langt højere, viser ny rapport.
De små og mellemstore virksomheder (SMV) står for to tredje af værditilvæksten og beskæftigelsen i den private sektor i Danmark.

Men de har ikke tilstrækkelig adgang til kapital fra aktiemarkederne. Det er negativt for væksten i Danmark – ikke mindst på den lange bane, da vækstvirksomheder uden tilstrækkelig kapital ikke kan forløse deres fulde potentiale.

Konsekvensen er ifølge en ny rapport fra Børsmæglerforeningen, som bankerne står bag, at der skabes langt færre vækstvirksomheder i Danmark end i f. eks. Sverige og Norge. Det selv om disse virksomheder skaber langt flere job end store virksomheder.

Forskellen mellem landene kan bl.a. aflæses i antallet af børsnoteringer. Mens der i Sverige har været 89 børsnoteringer siden 2008, har der i Danmark kun været 18.

Og på det særlige marked for små vækstvirksomheder, First North, har der kun været to danske noteringer, mod 57 svenske. Samtidig ses en tendens til, at små danske virksomheder søger mod Sverige, når de vil børsnoteres.

De mangelende danske børsnoteringer af vækstvirksomheder kan ifølge Børsmæglerforeningen forklares med den komplicerede og høje danske beskatning af aktieindkomst og anden kapitalindkomst.

I mange andre lande, som Danmark ellers kan sammenlignes med, er der indført gunstige ordninger, så almindelige mennesker kan se en fordel i at investere i aktier.

Det gælder i særlig grad i Sverige og England, hvor en lav og simpel aktiebeskatning har skabt en levende aktiekultur.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078