23948sdkhjf

Pensionsselskab låner direkte til virksomheder

Danica er på storoffensiv med lån til virksomheder. Det sker, fordi afkastet på obligationer er rekord-lavt
De store pensionsselskaber higer efter et højere afkast end det obligationer og aktier kan give for tiden. Derfor er de begyndt at låne penge ud til virksomheder. Og vel at mærke lån, hvor sikkerheden ligger yderst, lige før aktiekapitalen.

Et af dem, der for alvor praktiserer denne strategi, er Danica. Danica er i øjeblikket oppe på at have en portefølje på fem mia. kr. af præferenceaktier, ansvarlig lånekapital, mezzaninkapital og andre låneformer, hvor selskabets sikkerhed ligger yderst lige før aktiekapitalen. Desuden laves direkte unoterede egenkapitals- investeringer.

”Vi har et mål om at nå op på 15 Mia kr. af den type investeringer indenfor en periode af nogle år”, siger Jesper Langmack, Investeringsdirektør i Danica til Ledelse I DAG.dk

Der er dog tale om relativt store lån – som minimum 100 mio. kr.

”Vi har opbygget markedets største dedikerede investeringsteam, som har specialiseret sig i disse former for kapitaltilførsel og udlån til virksomheder”, tilføjer Jesper Langmack.

Han forventer, at Danicas investeringer i lån til virksomheder på sigt vil give selskabet årlige tocifrede afkast.

Han understreger dog, at Danica især går efter at hjælpe veldrevne virksomheder med en høj kreditværdighed.

Ofte sker finansieringen af virksomhederne i samarbejde med bankerne, der på grund af strammere regulering har færre muligheder for at yde virksomheder lån mod sikkerhed, som ligger yderst.

”Vi opfatter os slet ikke som konkurrent til bankerne, snarere som et supplement eller en forlænget arm”, siger Jesper Langmack. Danica er ejet af Danske Bank.

Blandt de virksomheder Danica har ydet lån til er lægemiddelgrossisten Orifarm, biotekvirksomheden Glycom og IT virksomheden Netcompany.

Danica råder også over en kapitalfond, GRO Kapital, hvor der investeres i unoterede virksomheder med aktiekapital. Også som minoritetsaktionær.

Det er de tæt på negative renter ved almindelig pengeanbringelse, der har gjort pensionsselskaberne interesserede i alternativer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094