23948sdkhjf

Lyse fremtidsudsigter i murerfaget – for de ambitiøse

Danmark fattes dygtige faglærte, og derfor har de unge al mulig grund til at gå håndværkervejen, mener formanden for murersektionen i Dansk Byggeri Region Syd, Bent Olsen.
Om mindre end ti år vil vi i Danmark stå med en stor mangel på dygtige faglærte.

Det konkluderer AE-rådet i en temapublikation fra marts 2016. Heri anslås det, at det danske arbejdsmarked frem mod 2025 vil fattes ca. 70.000 faglærte, hvis ikke den nuværende udvikling vender.

Samtidig viser den seneste opgørelse fra Dansk Byggeri en generel stigning på knap 12 pct. fra 2014 til sidste år i antallet af håndværkerelever, der finder en læreplads.

Formanden for murersektionen i Dansk Byggeri Region Syd, Bent Olsen, vurderer situationen således:

- Allerede nu er der ved at være rift om dem, der vælger en håndværksmæssig uddannelse. Et godt eksempel er murerfaget, hvor du som nyuddannet næsten er garanteret et godt stabilt job med god løn og masser af karrieremuligheder, hvis du har ambitionerne, hænderne og hjernen rigtigt skruet på.

Han understreger, at det ikke kun handler om at få flere til at vælge håndværkervejen frem for eksempelvis tre år på gymnasiet. Også virksomhederne bærer et ansvar for at tage lærlinge ind, så man sikrer et godt afsæt for næste generation af dygtige danske håndværkere.

Derfor prioriterer entreprenørfirmaet Artusbyg i Vejle, hvor Bent Olsen til daglig er murermester, at oprette lærepladser i alle afdelinger. Firmaet har således i slutningen af april ansat endnu en murerlærling, ligesom de har adopteret en førsteklasse fra en lokal folkeskole, for at børnene kan se, hvad det vil sige at være håndværker anno 2016.

- Vi vil gerne vise de muligheder, som eksempelvis murerfaget åbner for i forhold til specialisering og dygtiggørelse. Vi har som samfund behov for flere unge dygtige håndværkere, som f.eks. tør at springe ud i livet som selvstændig. Mange firmaer ledes i dag af mestre, som snart skal på efterløn eller pension, så hvis de skal videreføres, kræver det, at de unge tager teten, fortæller Bent Olsen.

Ud over uddannelsesaktiviteterne rettet mod de unge er Artusbyg en del af partnerskabet FlisePartneren, der er lanceret af producenten Ardex og henvender sig til danske murerfirmaer. Partnerskabet giver Artusbygs ca. 25 murere mulighed for opkvalificering og faglig specialisering inden for bl.a. storformatfliser, altanbyggeri, radonsikring og vådrum.

- Du er som håndværker i dag nødt til at holde dig ajour via løbende efteruddannelse for at kunne følge med. Kravene stiger hele tiden, kundernes behov ændrer sig, og der kommer jævnligt nye og bedre løsninger til. Det gælder derfor hele vejen rundt, at uddannelse simpelthen aldrig har været vigtigere for håndværksfirmaerne, påpeger Bent Olsen.

- Vi hører fra murerfirmaerne, at de oplever et stort behov for opkvalificering i lyset af den udvikling, der sker i byggeriet. Det gælder ikke kun inden for de faglige områder, men også emner som f.eks. byggejura. En af bevæggrundene for FlisePartneren er netop at give murerne de værktøjer, som de skal bruge, bl.a. via efteruddannelse, understreger teknisk salgskonsulent Lars Rasmussen fra Ardex.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.363