23948sdkhjf

Mestre hårdt ramt af loft over rate-pension

Svingende indkomster gør det svært for selvstændige at bruge ordningen.
Selvstændige er hårdt ramt af de senere års nedskæring af det beløb, man kan indbetale på en ratepension uden skattefradrag

Det fremgår af en ny analyse fra Finansrådet.

I dag er grænsen for indbetaling til rate-pensioner uden skattetræk nedsat til 50.000 kr. – tidligere lå den på 100.000 kr.

Det rammer selvstændige særlig hårdt, fordi de har svingende indtægter – i nogle år går det godt og så kan de indbetale mere – i andre år indbetaler de ingenting.

Det fremgår af undersøgelsen, at kun lidt over halvdelen af de selvstændige – 54 pct. – indbetaler til en pensionsordning, mens 46 pct. ingen pensionsordning har.

Blandt medhjælpende ægtefæller til selvstændige er pensionsindbetalings-frekvensen endnu lavere.

De selvstændige kan stadig ligesom lønmodtagere fortsat ubegrænset indbetale indskud med skattefradrag på en livrente.

Men her er der ikke så stor fleksibilitet omkring udbetalingerne, idet livrentens udbetalinger skal fordeles over hele perioden fra pensionstidspunktet og frem til døden. Ratepensioner kan udbetales over ti år.

Ved at spare op til pension udskyder man skatten. Når skatten udskydes til pensionsperioden, vil taksten typisk være lavere, fordi den udbetalte pension er lavere end arbejdsindkomsten.

Staten sparer ved livrente
Årsagen til at grænsen for indbetalinger på ratepensioner er sat ned, er, at staten sparer penge, hvis danskerne i stedet sparer op på livrenter.
Har de ratepensioner, kan de efter en ti-årig udbetalingsperiode, komme i en situation, hvor de får højere folkepension end ellers i deres restlevetid.

Håndværksrådets cheføkonom, Lars Magnus Christensen siger til I dag.dk, at man bør hæve loftet for indbetalinger til ratepension til 100.000 kr. for selvstændige.

”Det er de selvstændige, der bliver hårdest ramt af et loft over ratepensionen i og med deres indkomster svinger fra år til år. Et højere loft vil give den enkelte opsparer større fleksibelt og mere frihed til at indbetale, de år, hvor de har bedst mulighed for det. Det er kedeligt, at loftet begrænser selvstændiges mulighed for at spare op, så de kan klare sig selv”, siger han.

Generelt er danskernes opsparing på ratepensioner faldet kraftigt i takt med , at grænsen for skattefradrag er nedsat.

Siden 1995 har danskernes samlede pensionsopsparing været støt stigende, således at den samlede pensionsformue i Danmark i dag udgør lige omkring 4.000 mia. kr.

Men indførslen af et loft på ratepension først på 100.000 kr. og senere på 50.000 kr. har ssat en brat stopper for dén udvikling.




Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094