23948sdkhjf

Ny bro giver flere interessante fund

I næste uge åbnes en af en af de arkæologiske udgravninger ved den kommende forbindelse over Roskilde Fjord for offentligheden

Udgravningen

Udgravningen Dysseholm ligger tæt ved byen Lyngerup i Hornsherred (vestlige side af fjorden).
Mandag – onsdag samt fredag i næste uge er udgravningen åben for skoleklasser.
Torsdag i tidsrummet 10-14 er udgravningen åben for alle andre interesserede.

Roskilde Museum (Romu) har lavet arkæologiske udgravninger i og omkring Frederikssund og på Hornsherred siden 2015 som forberedelse til det forestående anlæg af en ny bro over Roskilde Fjord, der skal forbinde Frederikssund og Hornsherred.

Og udgravningerne har allerede båret frugt.

- Når vi bygger veje, er vi næsten altid med til at afsløre en masse nyt om Danmarks fortid, og på Fjordforbindelsen Frederikssund har arkæologer fra Romu været i gang siden 2015. Deres arbejde viser, at området er rigt på fortidsminder fra både sten-, bronze- og jernalderen, fortæller Henrik Vincentsen, der er projektchef i Vejdirektoratet, i en pressemeddelelse.

Vigtigt stykke historie
Der er gjort en del spændende fund i området, hvilket ifølge museumsfolkene underbygger eksisterende viden om, at området er et vigtigt stykke Danmarkshistorie.

- Senest har vi i udgravningen Dysseholm, som netop er det sted, hvor vi holder åbent hus, fundet et økseskaft, som kan dateres til bondestenalderen. Det er for os arkæologer et spændende fund, fordi det fortæller noget om de mennesker, der har boet i området for mange år siden, siger Ole Kastholm, museumsinspektør ved Romu i pressemeddelelsen.

Romu holder således udgravningen Dysseholm åben i næste uge for både skoleklasser og andre interesserede.

- Fund fra vores udgravninger tyder på, at vi har med to forskellige tidsperioder at gøre. Der er fundet spor efter bebyggelse, muligvis gårde, der stammer fra ældre jernalder. Der er også fundet spor efter det, der muligvis er en stendysse/grav samt menneskeskabte grøfter fra bondestenalderen, fortsætter Ole Kastholm.

Arkæologerne vil i næste uge fortælle om udgravningen og dens resultater, og hvis vejret er til det, får deltagerne selv mulighed for at grave og dermed afprøve arkæologernes arbejdsmetoder og måske afdække spor fra oldtiden.

Fjordforbindelsen Frederikssund

Fjordforbindelsen Frederikssund går over Roskilde Fjord og forbinder Frederikssund og Hornsherred.
Forbindelsen bliver en knap 10 km lang fire-sporet motortrafikvej syd for Frederikssund, og knap 1,4 km vil ligge på en højbro mellem Marbæk og Tørslev Hage.
Et joint venture bestående af entreprenørselskaberne Rizzani de Eccher fra Italien, belgiske Besix samt Acciona Infraestructuras fra Spanien har vundet opgaven på at bygge forbindelsen.
Projektet koster cirka to mia. kroner, og Vejdirektoratet forventer at åbne for trafik i 2019.

Kilde: Vejdirektoratet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111