23948sdkhjf

DANSK BYGGERI: Fagforbund fokuserer enøjet på fluen i suppen

Dansk Byggeri håber på et tidspunkt at få lov til at mødes med en mere løsningsorienteret modpart, som er parat til at se fremtiden i øjnene
(Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen svarer herunder på et indlæg forleden her på Mestertidende.dk af formanden for 3F’s Byggegruppe, Kim Lind Larsen)

Jeg synes, at det er uklædeligt, at en dansk fagforeningsmand som Kim Lind Larsen, formand for 3F’s Byggegruppe, vælger at omtale den udenlandske arbejdskraft så enøjet, som det er tilfældet. Som om vores udenlandske kolleger over en kam kan associeres med svindel og humbug – eller social dumping, som jo er blevet 3F’erens ”amen” til stort set enhver diskussion.

Nu får jeg på puklen for at sige tak for indsatsen til de mange udenlandske håndværkere, som nu gennem mange år har hjulpet til med store bygge- og anlægsprojekter herhjemme. De er tilmed blevet en værdsat del af sjakkene i danske entreprenør- og håndværksvirksomheder. Det er en realitet. Og det er i dag mere reglen end undtagelsen, at de selvfølgelig er gledet ind i den daglige produktion på vilkår efter overenskomsten.

Når jeg så glæder mig over – eller som Kim Lind Larsen mener, det lyder – lovpriser udenlandsk arbejdskraft, så har det aktuelt baggrund i vismandsrapporten. Her bliver den udenlandske arbejdskraft med rette fremhævet af vismændene, der understreger, at de håndværkere, der er kommet hertil for at arbejde, ikke bare er en god buffer, der kan sikre et fleksibelt arbejdsmarked, men reelt også bidrager til, ifølge vismændene, at øge danskernes gennemsnitsindkomst. Og så bidrager de oven i købet positivt til de offentlige finanser gennem deres skat og et noget mindre træk på de offentlige kasser end danskerne.

Jeg kunne i denne anledning have lyst til at spørge fagforbundene, om det virkelig er deres fremmeste politiske ambition at finde fluen i suppen? Vil der eventuelt være udsigt til, at vi på et eller andet tidspunkt vil få lov til at mødes med en mere løsningsorienteret modpart, som er parat til at se fremtiden i øjnene og samarbejde om at få ryddet de sidste knaster af vejen?

Vi er jo enige om, at reglerne skal overholdes, ligegyldigt om det er overenskomst eller lovgivning. Og bliver de ikke det, så har vi et system, der håndterer det. Modellen virker, og det bør 3F også anerkende. Men selvfølgelig er det ikke let at komme til et land med helt anderledes regler. Det kræver tilvænning, og man laver nogle fejl og betaler for det. Men er man en plattenslager, der vil snyde, så skal man forfølges og straffes. For det er der ikke plads til i Danmark.

Og så vil jeg da ikke undlade at rose danske håndværkere i mindst lige så lovprisende vendinger. Det er der nemlig god grund til. Vi har et korps af håndværksmestre og medarbejdere, som sjældent går ned på kvaliteten.

Men når det er sagt, så vil jeg også have lov til at hilse de åbne grænser og den fri konkurrence velkommen. Den vej vil nemlig gøre os alle rigere i modsætning til et arbejdsmarked, der lukker sig om sig selv og sine.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078