23948sdkhjf

Bekæmper rotter med rustfrit stål

Der er stor efterspørgsel på kloakmestre i Danmark for tiden, og det skyldes ikke mindst flere års høj aktivitet i byggeriet, men også store renoveringer af ældre ejendomme. Og for at være rustede til fremtiden, lærer kloakmestre og rørlæggere også om de rustfrie afløbssystemer, selvom plastrør i stor stil har vundet indpas som materiale.

- Vi underviser faktisk i alle typer af rør, lige fra støbejern, betonrør, PEH-rør, plast og rustfrie stålrør, fortæller Kristoffer Visborg Kristensen, der er underviser på Kloakmesteruddannelsen på Learnmark i Horsens og som selv er uddannet bygningskonstruktør.

Rustfrit afløb på skemaet
Skolen arbejder med og underviser derfor også i rustfrie stålrør på rørlæggeruddannelsen, og det er som et led i målsætningen om, at der skal undervises bredt i de løsninger, der findes, og det handler også om rustfri stålrørsafløb.

- Førhen var det lidt af et lotteri, hvad man trak, når man skulle til eksamen. Og det var ikke alle, der synes det var sjovt at komme op i noget andet end plast. Derfor gled de andre materialer lidt i baggrunden i folks bevidsthed.
Rustfrie stålafløb er effektive mod rotter. Dem kan de ikke gnave igennem, og sværhedsgraden i at arbejde med rustfrit stål er ikke anderledes end plast i dag. Og med det pres nedefra, vi ser mange steder nu, så skal vi også kunne håndtere RSF rør, siger han.

- Vi skal arbejde på, om det er muligt at lave den praktiske eksamensform om. Og her kunne det være en løsning, at eksaminanden selv skal vælge det mest hensigtsmæssige materiale til at løse opgaven. Eksaminanden kunne eksempelvis få en problemstilling hvor der skal tages højde for, om temperaturen i det vand der passerer i røret, er med meget høj temperatur, for er det tilfældet, er det én af grundene til at vælge rustfrit stål frem for plast. Et andet eksempel er, hvis det er et område, hvor der findes mange rotter, siger Kristoffer Visborg Kristensen.

Den nye eksamensform, som altså ikke er en realitet endnu, skal støtte sig også op ad DS432, der blandt andet anbefaler brugen af rustfrit stål under specielle forhold.

Flere anbefaler rustfrie stålafløb
I en undersøgelse, som producenten af rustfrie stålafløb Blücher, foretog under den for nyligt afholdte Kloakmesse i Fredericia, viser det sig da også, at to tredjedele af de kloakmestre, der havde besvaret undersøgelsen, faktisk anbefaler rustfri stålafløb.
Og her er man godt tilfredse med, at rustfrie stålafløb også indgår i uddannelse og efteruddannelse:

- Det er en rigtig god fremtidssikring at anvende rustfrie stålrør i afløb og eventuelt helt ud i stikledningen. For så er man sikre på, at rotterne ikke kommer ind i ejendommen ad den vej. Vi tænker i dagligdagen ikke ret meget på det, der er under jorden, men vi bruger gerne mange penge på de synlige ting. Det kan betale sig i det lange løb at tænke i sikring mod rotter, for så får man en rolig nattesøvn, siger udviklingschef i Blücher, Palle Madsbjerg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141