23948sdkhjf

Med fer og not - ny dansk mursten gør det nemmere at bygge huse i Zambia  

En dansk virksomhed har udviklet en mursten, der med fer og not gør det muligt at lægge stenene i forbandt oven på hinanden. Hvad der gør opfindelsen endnu mere interessant er, at murstenene ikke skal brændes. De kan presses med stenpressen og anvendes direkte efterfølgende.  

Virksomheden bag er Platform.as, som normalt gør sig i arbejdsplatforme, men også har udviklet stenpressen som en del af et CSR (Corporate Social Responsibility) projekt i Zambia. Det skriver Platform.as i en pressemeddelelse.  

Stenpressen, som fungerer ved hjælp af håndkraft, skal presse den zambiske lerjord til mursten.   

– I Zambia har man en leret jord med fine partikler, der er god, hvis man skal lave en sten under pres. Man skraber den lokale jord af og presser den så til byggesten på stedet. Normalt skal stenene brænde i tre-fire dage, men det er ikke nødvendigt med denne metode, fortæller Glenn Mott, der er CSR-ansvarlig og har været med til at udvikle stenpressen, i pressemeddelelsen. 

– Det er ligesom at bygge med legoklodser. Du kan ikke lægge stenene forkert ovenpå hinanden, ligesom du heller ikke kan sætte legoklodser skævt sammen, fortsætter han. 

I området er det attraktivt, da muligheden for eksempelvis til at bygge med mursten og mørtel – som også løbende skal fordeles jævnt for at være i vater –ikke er en selvfølge. For de lokale kan det dermed betyde, at flere kan bygge sig et ordentligt hus. De kan bygge større. Og de kan bygge huse, der holder længere. 

Metoden kommer desuden til at spare både brændsel til produktion og transport til byggepladsen, hvilket gør det langt mere bæredygtigt at bygge med de nye sten, lyder det også fra idémændene. Samtidig isolerer den nye mursten også mere effektivt pga. den kompakte lerjord, der giver stenen en høj massefylde. Til projektet er der også tegnet tre typehuse, der kan bygges med murstenene.   

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078