23948sdkhjf

Er julefrokosten arbejdstid – og hvad hvis svenden i en vild dans vælter Karen fra kontoret?

Hvem har ansvaret, hvis en af deltagerne i en julefrokost kommer til skade - og har det betydning om chefen er med? Læs reglerne her

Det er julefrokosttid og mestre og svende og ”dem på kontoret” samles for at hygge sig med lidt god mad og drikke og måske en svingom.

Selvom de mere løsslupne julefrokoster nok hører fortiden til, men hvis uheldet er ude og en af svendene eller de andre ansatte kommer til skade under julefrokosten, så melder spørgsmålet sig, om der er tale om en arbejdsskade eller ej.

Dansk Erhverv forklarer i et nyhedsbrev til medlemmerne, at man faktisk ikke umiddelbart kan svare entydigt hverken ja eller nej til.

Læs også: Lærlinge under 18 år må drikke alkohol til julefrokosten - men der er grænser

”Der er nemlig tale om en helt konkret vurdering, hvor der må lægges vægt på en lang række forskellige faktorer”, skriver Dansk Erhverv og fremhæver, at jo større tilknytning ulykken har til arbejdet, desto større er sandsynligheden for, at ulykken bliver anerkendt som en arbejdsskade.

”Hvis julefrokosten for eksempel bliver arrangeret af arbejdsgiver (eller på dennes opfordring) og i dennes interesse, og de ansatte er blevet opfordret til at deltage, så er skaden formentlig dækket af arbejdsskadesikringsloven”, fastslår Dansk Erhverv.

Dans og slagsmål

I nyhedsbrevet forklarer Dansk Erhverv videre, at det også har betydning, om arbejdsgiver deltager i festen. Hvis chefen har været med, men er gået tidligt, vil skaden formentlig også være omfattet, så længe den officielle fest stadig er i gang. Hvis et par ansatte derimod er gået videre i byen eller er blevet hængende til festen længe efter, at der er lukket og slukket, er det den enkeltes ulykkesforsikring, der dækker en eventuel skade.

Det har også betydning om skaden er sket som en ”naturlig del” af julefrokosten, for eksempel ved dans. Derimod vil et slagsmål mellem to ansatte, eller en tur op på taget i kådhed, blive betragtet som en privat handling og dermed ikke være arbejdsgivers juridiske ansvar, hvorfor arbejdsskadeforsikringen heller ikke dækker ulykken.

Dansk Erhverv påpeger, at det som hovedregel ikke har betydning om skaden bliver anerkendt i forhold om den ansatte er påvirket af alkohol, men det kan have betydning for den senere erstatningsudmåling

Husk at anmelde skaden

  • Ansatte, som kommer til skade under en julefrokost, har mulighed for at få erstatning for varigt mén og/eller tab af erhvervsevne, hvis ulykken bliver anerkendt som en arbejdsskade og har påført den ansatte et varigt mén og/eller nedsat erhvervsevne.
  • Det er derfor vigtigt, at skaden anmeldes til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), hvis den ansatte har haft én eller flere dages fravær ud over den dag, hvor skaden er sket eller hvis der er udsigt til, at den ansatte kan få erstatning eller andre ydelser efter arbejdsskadesikringsloven.
  • En arbejdsulykke skal anmeldes hurtigst muligt og senest 14 dage efter skaden er sket. Du kan som arbejdsgiver få en bøde, hvis du ikke anmelder en arbejdsskade inden for fristen.

Kilde: Dansk Erhverv

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094