23948sdkhjf

Rockwool vil udnytte nedturen

Isoleringskæmpen står over for et hårdt år med projekter, som udskydes og et boligmarked, der er bremset op. I hjørnekontoret vil man bruge tiden offensivt

Det er "ret presset marked", som Jens Birgersson, adm. direktør Rockwool, ser ind i lige nu.

Nybyggeriet, især på boligmarkedet, er blevet banket tilbage, og det kradser også i stenuldsgigantens regneark. Omsætningen er skrumpet med syv pct. i første kvartal, og forventningen er salgsnedgang i hele 2023 på 10 pct., fremgik det i regnskabet for første kvartal onsdag.

Men skruer man tiden længere frem, er analysen - blandt andet - at der ligger en eksplosion i grøn omstilling af bygningsmassen og venter. Et potentielt guldæg for den internationale isoleringsforretning med hovedsæde i Hedehusene i Danmark. 

- Den her nedtur ændrer ikke så meget ved, hvordan vi ser på vores forretningsstrategi. Vi ser videre endnu, og når vi gør det, så er der stadig et massivt behov for at der foretages energieffektiviseringer for at kunne opfylde klimamålene. Gør man ikke det (gennemfører energieffektiviseringer, red.), så kan du ikke nå målene, siger han.

Overvejer nye fabrikker

Koncernen har flere gange opridset, hvordan grøn omstilling ikke mindst på tværs af EU er selskabets største mulighed de kommende år og én af hjørnestene i selskabets strategi. EU har sat som mål at reducere udledningen af drivhusgasser med 55 pct. i 2030. I Danmark hedder målet 70 pct., og skal man indfri de mål, vil energirenoveringer - heriblandt bedre isolering - være et vigtigt greb, lyder det fra Rockwool.

Så derfor - selvom Rockwool nu har skruet ned for produktionen på sine fabrikker oven på køligere aktivitet - arbejdes der også sideløbende med planer om at udvide, lyder det.

- Vi er ved at identificere steder, vi kan bygge nye fabrikker. Det er en nedtur et godt tidspunkt til, siger Jens Birgersson.

De videre planer holder Rockwool dog stadig tæt til kroppen.

Koncernen har annonceret planer om at bygge en ny fabrik i Soissons, Frankrig, som ventes at kunne blive taget i brug i 2024, og om at udvide selskabets nuværende fabrik i Rumænien. 

Samtidig undersøges lige nu ”andre muligheder”, men de er stadig i tidlige stadier, oplyser Rockwool.

Bred tilbagegang

Uanset hvad er de kortere perspektiver stadig køligere grader for forretningen.

Rockwool har indtil videre mærket tilbagegang ikke mindst i Vesteuropa og Østeuropa - især i Rusland og Polen.

Til gengæld har andre lande som Spanien, Frankrig, Storbritannien og hele markeder som Nordamerika oplevet fremgang. Det gælder ikke mindst USA, hvor Rockwool efter et langsomt andet halvår 2022, nu igen er i vækst.

Men det er stadig for tidligt at sige, hvordan det mere præcist vil gå i byggeriet i Europa, mener Jens Birgersson.

- Vi ser kommercielle projekter, der bliver skubbet foran, og med de høje renter, at enfamilieboliger virkelig bremser op. Spørgsmålet er jo, hvor længe skal vi leve med det? De her nedgange er dog typisk ret korte. Om det varer i 12, 18 eller 20 måneder – hvem ved. Men så vender det igen, siger Jens Birgersson.

I sit regnskab for første kvartal oplyste Rockwool, at fokusset på energieffektivitet i EU ikke for alvor endnu har resulteret i en større energirenoveringer af bygningsmassen tværs over kontinentet. Men forventning er, at det vil ske.

- Vi har en midlertidig nedtur. Men når vi ser på makro-linjerne for vores forretning, ser vi at de bliver stærkere og stærkere, siger topchefen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094