23948sdkhjf

Totalløsning for fundering

Trimble-systemet DPS900 dækker over alt lige fra planlægning og udførelse til produktions- og kvalitetsrapportering
De store jordentreprenører med speciale i fundering var mødt op, da Sitech A/S i Horsens afholdt event om et nyt Trimble-system, DPS900. Bogstaverne står for Drilling, Piling, System.

Trimble har erfaringer fra forsøg i Canada, som viser, at entreprenøren kan øge produktiviteten med 15 pct. på lodrette pæle og 25 pct. på skråpæle. Og det er sådanne produktivitetsforbedringer, entreprenører som Arkil, CG Jensen, MJ Eriksson, NCC og Per Aarsleff gerne vil høre mere om.

DPS900, der er et 3D-rammesystem, som via software kombinerer planlægningsarbejdet med den maskinstyring, der foregår på sitet i de store gravemaskiner og pælemaskiner. Når først afsætningen til pæle – og dem der sagtens være 500 af på sitet – er gjort af landmåleren, så har systemet én gang for alle styr på disse koordinater. Og det vil ifølge Trimble alene give en stor besparelse på landmålerens arbejde.

Alt samlet i et system

Et og samme system sikrer dataflow fra ingeniør til maskine og igen fra maskine til kvalitetssikring.

- Det nye ved DPS900 er, at entreprenøren nu kun skal arbejde med et system, fortalte Morgan Mattsson, der er Trimble’s ekspert på området.

Ved at anvende GPS-maskinstyring og samtidig have styr på koordinaterne – til hvor pælene skal bankes i – kan entreprenøren ifølge Trimble spare mellem to og fire minutter pr. pæl.

Præcision er et must

- Det handler om at gøre arbejdet korrekt første gang. Den sparede arbejdstid pr. pæl bliver i sidste ende til mange timer, som igen bliver til mange penge på et år, påpegede svenske Morgan Mattsson.

En anden nyskabelse ved systemet er, at data fx fra ramningen af pælen automatisk bliver eksporteret til rapporteringsdelen i 3D-format til brug for kvalitetssikringen.

- Entreprenørerne har i stigende grad brug for at kunne dokumentere deres funderingsarbejde, sagde Morgan Mattsson, der vurderer, at tilbagebetalingstiden på systemet ligger på nogle få måneder.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078