23948sdkhjf

Robuste facader fra Fermacell

Med en gennemsnitlig relativ luftfugtighed på ca. 90 pct. er vinterhalvåret hård kost for bygningerne, og især lette facader påvirkes nemt af materialernes evne til at håndtere fugt. Spares der på kvaliteten her, opstår der risiko for fugtgener, som kan kræve omkostningstunge renoveringer
Forsvarlig håndtering af fugtpåvirkninger er blandt de vigtigste parametre for byggematerialers kvalitet. Det gælder ikke mindst, når materialerne skal anvendes til udendørs facadeløsninger, hvor de døgnet rundt udsættes for skiftende vejrforhold. I et fugtigt, omskifteligt klima som det skandinaviske spiller det derfor en stor rolle, at facadematerialerne har de rette fugthåndterende egenskaber.

- Det er vigtigt at være kvalitetsbevidst, når man bygger en let facade. Der kan nemlig være stor forskel på produkternes evne til at håndtere fugt, og når man vælger materialer til lette facader, er der ingen vej udenom: Man får, hvad man betaler for, siger Carsten Rønberg, der er markedsdirektør for Nordeuropa hos producenten Fermacell Gmbh, der bl.a. leverer pladeløsninger til lette facader. Han fortsætter:

- I den seneste tid har vi set en række uheldige eksempler på, hvad der sker, hvis man ikke prioriterer materialernes kvalitet og undlader at indtænke de fugtige skandinaviske forhold. Her vil man på den korte bane kunne spare nogle penge, men til gengæld risikere at miste besparelsen, når man efter et par år skal renovere facaden for fugtrelaterede skader.

Særlige skandinaviske krav

I et fugtigt klima som det skandinaviske er det vigtigt, at man vælger et gennemtestet produkt, som også holder til det hårde vintervejr. Et eksempel er Powerpanel H20, der er udviklet med fokus på lette facadeløsninger og kan anvendes som vindspærre-plade.

Den uorganiske, cementbundne plade tåler opfugtning over længere tid og er dermed særdeles velegnet til det skandinaviske klima, hvor vinterhalvåret skaber en gennemsnitlig relativ luftfugtighed på ca. 90 pct. Carsten Rønberg forklarer:

- De nordiske vejrforhold fordrer, at de anvendte byggematerialer basalt set ”har noget at stå imod med”, dvs. at de er modstandsdygtige over for et udfordrende klima og vejrlig. Her spiller ikke mindst valget af råvarer til produktionen en vigtig rolle, og derfor bruger vi udelukkende råmaterialer, der har bevist, at de kan holde til de udfordringer, som det skandinaviske klima og de nordiske byggetraditioner byder os.

Fermacells fokus på råvarekvaliteten i produktionen har over de senere år vist sig at være populær blandt byggeriets projekterede og udførende. I hvert fald oplevede virksomheden i perioden 2012-2013 en stigning i salget af Powerpanel H20 på 45 pct., mens stigningen i 2013-2014 lå på hele 65 pct.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093