23948sdkhjf

VELUX bringer lys til Afrika

For at fejre 75 år med mere dagslys, frisk luft og bæredygtige løsninger til mange hjem og virksomheder sætter VELUX Gruppen nu fokus på at bringe lys til verdens elektricitetsfattige, udsatte områder med en designkonkurrence i samarbejde med det globale projekt Litte Sun
I dag har 1,2 milliarder mennesker ikke adgang til elektricitet. For at adressere behovet for mere lys har VELUX Gruppen indgået et samarbejde med Little Sun, et globalt og socialt projekt, der er stiftet af kunstneren Olafur Eliasson og den danske ingeniør Frederik Ottesen. Sammen skal de to virksomheder skabe et bæredygtig produkt, der kan give værdi i samfund uden elektricitet. Helt konkret går de to virksomheder sammen for at udvikle en ny, betalbar special edition af solcellelampen, Little Sun.

Little Sun er på én gang en solcellelampe, et kunstværk og et globalt projekt, som tager udgangspunkt i en social forretningsmodel, der skal gøre lys tilgængeligt for alle. Under konceptet "trade not aid" blev Little Sun lanceret på museet Tate Modern i London i 2012. I dag sælges lampen i den vestlige verden til en pris, der gør det muligt at distribuere lampen til en rimelig pris i områder uden elektricitet, så lokale forhandlere i f.eks. Uganda har mulighed for at tjene penge. På den måde støtter Little Sun opbygningen af små forretninger i disse lande.

- Lys er for alle – det bestemmer, hvad vi gør og hvordan vi gør det. Det er grunden til, at vi arbejder på at bringe lys ud til dem, som har størst behov; dem, der lever i områder uden adgang til elektricitet. Mangel på lys påvirker hele samfund negativt.

I den vestlige verden kan vi komme til at tage lyset for givet, og vi glemmer nemt, hvor vigtigt lys er for at studere, lave mad, arbejde og give ordentlig medicinsk behandling. Little Sun er et innovativt og kreativt projekt, og vi har allerede distribueret over 200.000 lamper verden over. Vi er glade for at arbejde sammen med VELUX Gruppen om at videreudvikle projektet, så vi kan bringe lys ud til endnu flere, siger Felix Hallwachs, administrerende direktør for Little Sun.

Et win win samarbejde

Lampen er også nyttig i de dele af verden, der har elektricitet. Den er blandt andet blevet brugt som praktisk bærbar sollampe til camping, festival, vandreture og til altanen eller terrassen. Efter opladning i fem timer giver Little Sun fire timers stærk lys eller ti timers blødt lys.

- Siden begyndelsen for 75 år siden har ambitionen for VELUX Gruppen været at give naturligt og bæredygtigt lys til hjemmene i den vestlige verden. Vores partnerskab med Little Sun giver os en unik mulighed for også at dele det bæredygtige lys med den mere udsatte del af verden. Little Sun og VELUX Gruppen deler begge ambitionen om at udnytte dagslysets kraft for at forbedre velvære, sundhed og komfort. Little Sun er eksperter i solcellelamper, og vi er dagslys-ingeniører. Derfor bliver det et stærkt samarbejde, siger Michael K. Rasmussen, marketingdirektør for VELUX Gruppen.

Formålet med specialudgaven af solcellelampen er ikke kun at bringe lys til verdens udsatte områder. Designet kommer til at spille en stor rolle i at gøre lampen til en succes. Funktionalitet og design skal spille sammen, og lampen har brug for et æstetisk udtryk, som skal gøre den attraktiv for købere verden over.

For at udvikle den nye lampe arrangerer VELUX Gruppen og Little Sun en international designkonkurrence under navnet "Natural Light". Designstuderende fra hele verden er inviteret til at deltage i konkurrencen, og de skal hver især give deres bud på en æstetisk lampe, der kan skabe værdi i verden og bringe lys til de mere udsatte områder i Afrika. Der vil blive produceret 29.000 udgaver af vinder-lampen, og en stor del af dem vil blive solgt i Afrika til lokale betalbare priser ligesom Little Sun.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078