23948sdkhjf

Dejligt at være selvstændig

Det siger Jesper Rasmussen, Michael G. Jørgensen og Julius Gronkiewicz, som i fællesskab 1. maj overtog virksomheden Luxlak i Lynge
- Tilbuddet om at overtage Luxlak kom lidt pludseligt efter årsskiftet. Men vi var umiddelbart alle interesserede, fordi det giver os nogle gode muligheder, fortæller 41-årige Jesper Rasmussen og fortsætter:

- For det første var det ved at være sidste udkald, hvis vi skulle være selvstændige. Dernæst ville det være ærgerligt, om denne virksomhed efter tyve år skulle ophøre. Endelig hænger jobtilbuddene ikke på træerne lige i øjeblikket.

55-årige Julius Gronkiewicz tilføjer, at meget tyder på, at krisen nåede bunden sidste år, og at det nu går fremad.

- Så der igen kommer en god efterspørgsel af trælakering på et højt kvalitetsniveau, som er vores niche. Men herunder også sprøjtemaling af blandt andet kunstneriske motiver på træoverflader.

Michael G. Jørgensen, der er 35 år, peger på, at Luxlak nu i sin markedsføring i væsentligt omfang sigter på at få øvrige malervirksomheder som kunder.

- Fordi vi kan noget helt specielt. Og heller ikke som underleverandør går vi på kompromis med kvaliteten.

Tidligere ejer tilknyttet som konsulent

Det hele startede med, at 52-årige Erik Lundquist, som havde startet og drevet Luxlak i en snes år, følte, han var kørt fast i rollen som virksomhedsleder. Nu ville han noget andet. Derfor opstod muligheden for, at en anden eller andre kunne komme til. Og i fællesskab havde de tre ansatte såvel evner, vilje som kapital til at tage over.

Inden der formelt blev stiftet et andelsskab med en kapital på tre gange 50.000 kr., besluttede man i tre måneder at prøvekøre et tre-mands lederskab. For kunne man nu også i pressede situationer på en god facon nå til enighed om selv mindre ting?

Det gik fint. Og 1. maj var der officiel overdragelse. Samtidig med der blev lagt tre gange 50.000 kr. i kassen som driftskapital.

Erik Lundquist bevarer ejerskabet af bygningerne, og han er også tilknyttet som konsulent i forbindelse med kundekontakt, regnskab, markedsføring, edb-hjemmeside, med mere.

Trælakering kræver ét års efteruddannelse

Michael Jørgensen, der siden sit 16. år har arbejdet med sprøjtemaling – og er uddannet autolakerer – forklarer, at sprøjtemaling af træ er noget helt specielt.

- Træ er på sin vis et levende materiale, som man skal have føling for. Lige fra grundarbejdet med slibningen til lakeringen. Sætter der sig et støvgrand på emnet, er det om igen. For næsten alle vores lakeringer er i silkemat. Modsat for eksempel en bil, hvor lakken skal være blank og glat, så et støvgrand kan poleres væk.

Polerer man en silkemat overflade, bliver den blank. Og det var ikke det, den skulle være.

Alt i alt tager det et års tid at blive efteruddannet til trælakering. Jeg kan selv tale med om dette, for det er blot halvandet år siden, jeg kom til Luxlak.

Jesper Rasmussen og Julius Gronkiewicz er helt enige i nødvendigheden af efteruddannelse til denne branche. Jesper Rasmussen er fjerde generation maler og har desuden erfaring fra forskellige arbejdsområder, inden han for fem år siden kom til Luxlak.

Julius Gronkiewicz kommer oprindelig fra Polen, har arbejdet i en del europæiske lande samt USA, og har de seneste 30 år boet i Sverige.

- Jeg har arbejdet med alle typer sprøjtemaling, og har populært sagt malet alt fra flyvemaskiner til u-både. Og det er nu fire år siden, jeg kom hertil.

Ønsker at ekspandere

De tre indehavere af Luxlak venter, at virksomheden i løbet af de nærmeste år vokser til at beskæftige yderligere et par sprøjtelakerere. Foreløbig har de ekspanderet deres arbejdstid fra en almindelig arbejdsuge til cirka 55 timer. Samtidig er lønnen vokset.

- Teknisk set er det en rigtig god virksomhed, vi har overtaget. Der er for eksempel en række store lukkede kabiner, hvor serier af emner kan sprøjtemales støvfrit. Videre er der et meget effektivt udluftningssystem, så vi kan arbejde med alle typer lakeringer, forklarer Michael Jørgensen.

Jesper Rasmussen tilføjer, at virksomheden tidligere på et tidspunkt var oppe på syv ansatte.

- Vi har overtaget et kundekartotek med omkring 31.000 private kunder, samt noget færre erhvervskunder. En stor del af opgaverne har været oplakering af arkitekttegnede møbler, borde og skabe.

For eksempel Arne Jacobsens stabelstol, hvor vi for seks styk - der er skilt ad - har en pris på 530 kr. inklusiv moms per styk.

Videre er vi en af de tre virksomheder i Danmark, der er autoriseret til at male Montana-reoler i de originale farver.

Men også døre, skabslåger, musikinstrumenter og så videre lakerer vi med stor fornøjelse. Også til den aftalte tid.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063