23948sdkhjf

Frygt for PCB-giftstof i store betonbyggerier

Kommuner står i kø for at få et kemitjek – resultat fra vestegnen ventes med spænding
Efter fundet af giftstoffet PCB i faretruende grad i knap 300 lejligheder i Farum Midtpunkt er der en række kommuner og almene boligselskaber, der frygter, at de sidder midt i en kæmpe PCB-renoverings-regning.

Flere forskere frygter, at det farlige stof kan befinde sig i de store betonbyggerier rundt omkring i landet, der netop er bygget i perioden fra 1950’erne til 1976, hvor man brugte de farlige stoffer i nogle af de foretrukne fugemasser.

Flere gav udtrykt over for Mester Tidende for frygt for, at den potentielle millionregning ville få kommunerne til at se passivt til, men nu forlyder det fra rådgiverfirmaer, at kommunerne nu henvender sig og vil have sandheden at vide.

En af disse kommuner er en kommune på vestegnen syd for København, som netop har massive mængder af betonboliger og institutioner fra denne periode.

Det er rådgivervirksomheden Alectia A/S, der fortæller dette til Mester Tidende. Firmaet vil ikke præcisere, hvilken vestegns-kommune det er.

Bekymrer politikere

Jacob Ulrik Sachse fra Alectia fortæller, at det ser ud til, at flere politikere er begyndt at bekymre sig om PCB-fænomenet og ønsker at finde ud af, om der er grund til at bekymre sig eller ej.

- Trods de manglende krav fra myndighedernes side omkring dette problem har en række kommuner henvendt sig til os for at få PCB-problematikken afklaret. Og det er jo prisværdigt, at kommunerne på eget initiativ nu handler på dette problem, siger han.

Hvis der er et problem med PCB i byggeriet i kommunerne kan det blive en dyr affære. Alectia har netop top undersøgt en skole i Sorø for kommunen, og det bliver dyrt.

Alectia vurderer, at det vil komme til at koste op mod 38,2 mio kroner at fjerne PCB’en fra Frederiksberg Skole.

Det specielt vanskelige ved PCB er, at det ikke bare er i fugemassen. Det forplanter sig også i de omkringliggende materialer. Og det betyder blandt andet at gulve, vægge og betonelementer kan suge giften til sig, og at de derefter er selvstændige PCB-problemer.

- Da vi undersøgte for PCB i København for Københavns Ejendomme var det begrænset, hvor meget vi fandt, så der er ingen, der definitivt kan sige, hvor stort problemet er, men jeg tror, at der en række kommuner og bygningsejere, der bliver nødt til at beregne en større regning på dette område, siger Jacob Ulrik Sachse fra Alectia.

Den samme holdning har seniorforsker Lars Gunnarsen fra SBI, der tidligere over for Mester Tidende har sagt, at PCB-giftene kan forekomme i flere af de store betonblokke i landet. Og han sagde, at det er et problem, som man skal tage alvorligt.

For knap et år siden offentliggjorde han en undersøgelse, der kunne tyde på, at udbredelsen af PCB kan omfatte helt op til 21.000 bygninger. Men han opfordrer også til at undgå panikløsninger.

- Efter min mening, er der ingen tvivl om, at problemet er stort og bliver dyrt at løse, men vi skal først lige tænke os grundigt om, inden vi tager de skæbnesvangre beslutninger. I Danmark har vi en tradition for at løse tingene ad frivillig vej, og det er ofte det mest effektive. Så inden man farer ud med bål og brand, skal man prøve at danne sig et bedre overblik over problemets omfang og blandt andet at forske i hvordan vi kommer af med det på optimal måde, siger forskeren.

Tvivl om mindsteværdier

Alectia er principielt enig i det, men siger Jacob Ulrik Sachse opfordrer dog til at der skal gøres noget meget snart.

- Vi mangler nogle retningslinier fra myndighederne. Blandt andet er det meget vigtigt at de beslutter sig til grænseværdier og mindsteværdier. I dag er de kun vejledende, siger Jacob Ulrik Sachse.

73 mio. kroner at PCB-rense

Den dyreste PCB-renovering er i Farum, hvor 295 lejligheder på Birkhøjterrrasserne i Farum Midtpunkt er forurenet af PCB i sådan en grad, at de på den ene eller måde skal saneres.

Byggedirektør i KAB, der administrerer Farum Midtpunkt for boligselskabet Furesø, Rolf Andersson vurderer over for Mester Tidende, at det måske vil koste omkring 250.000 kroner per lejlighed, eller omkring 73,8 mio. kroner i alt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062