23948sdkhjf

Ni ud af ti mestre har oplevet øst-dumping

Ny undersøgelse fra Håndværksrådet afslører, at unfair konkurrence fra udenlandsk arbejdskraft er et omfattende problem i Danmark
Udenlandske byggefirmaers ignorering af danske regler er blevet et dominerende problem for danske håndværksmestre. Hele 87 procent af de udspurgte mestre i en ny undersøgelse har oplevet unfair konkurrence fra udenlandske firmaer.

Håndværksrådet er chokeret over problemets omfang.

- Der er et overraskende stort tal. Næsten alle i undersøgelsen har oplevet, at der er udenlandske firmaer, der snupper opgaver fra dem på unfair vilkår. I forbindelse med undersøgelsen har vi fået talrige og detaljerede beskrivelser fra vores medlemmer om sådanne episoder. Vi har intet mod udenlandsk arbejdskraft, men det skal foregå på de samme præmisser, ellers er der jo umuligt for ordentligt firmaer at være med. Denne undersøgelse må få de danske politikere til at vågne op og gribe ind, siger Anne Holm Sjøberg, der er afdelingschef i Håndværksrådet.

Undersøgelsen bygger på svar fra 418 mellemstore håndværksfirmaer. Og den viser generelt, at der er stigende konkurrence fra udlandet inden for byggeri.

Landsdækkende

41 procent af byggevirksomhederne oplever stigende konkurrence fra udenlandske entreprenører. Andelen er lidt større i Hovedstaden, hvor 46 procent oplever stigende konkurrence, og mindst i Nordjylland, hvor 35 procent og virksomhederne oplever stigende konkurrence. Så det er et landsdækkende fænomen.

Undersøgelsen afslører også, at de udenlandske firmaer har forandret sig.

- Vores undersøgelse viser, at der er tale om en helt ny virkelighed inden for byggebranchen med stadig større konkurrence fra udenlandske virksomheder. Tidligere var det danske virksomheder, der havde udenlandske håndværkere ansat, i dag bosætter udenlandske byggevirksomheder sig i højere grad i Danmark, siger Anne Holm Sjøberg.

Ifølge Håndværksrådet accepterer de udspurgte medlemmer konkurrence fra udlændinge, men de er meget utilfredse med, at mange udenlandske firmaer og bygningsarbejdere ignorerer omkostningstunge poster som ordentlig løn og sikkerhed.

Virksomhederne nævner, at sikkerhedsforhold, arbejdsmiljøregler, APV ikke er overholdt, ligesom de peger på, at der ofte er tale om underbetalt arbejdskraft og unddragelse af skat og moms i de udenlandske virksomheder.

Desuden peger virksomhederne i undersøgelsen på, at udenlandske medarbejdernes kvalifikationer og uddannelse inden for sikkerhed er mangelfuld og ikke kan sammenlignes med danske byggehåndværkeres, hvilket også bidrager til den ulige konkurrence.

Stram op

Håndværksrådet er klar over den aktuelle opstramning, der er på vej på området, men organisationen mener ikke, at det er nok. Den vil have lovændringen forbedret, inden den træder i kraft til juni.

- Politikerne bliver nødt til at stramme op med mere konsekvens, og så skal der mere opsøgende og effektiv kontrol til fra myndighedernes side siger Anne Holm Sjøberg.

Håndværksrådet er nu i gang med at overbevise politikerne om det alvorlige i situationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094