23948sdkhjf

Sikkerheden følger med døren

Hjemmerøverier, indbrud og hærværk har sat øget fokus på døren
Udskiftning af døre er blevet højaktuelt især i mange boligforeninger med ældre og enlige beboere. De frygter hærværk, indbrud og hjemmerøverier, efter at medierne nu gennem flere år har berettet om særdeles grove indbrud og overfald, hvor den ene ægtefælle har måttet se på, at den anden blev tæsket både gul og blå af voldelige gerningsmænd, der ikke skyer noget middel for at skaffe sig værdier.

På baggrund af bl.a. disse hændelser, som har sat spørgsmålstegn ved trygheden i hjemmet, har mange – ikke mindst boligforeninger opgraderet sikkerheden og foretaget udskiftning af samtlige entredøre ind til lejlighederne i en hel opgang, for utallige steder lever døre og låsesystemer langt fra op til dagens standard. Det betyder, at de gamle døre nemt vil kunne brydes op af indbrudstyve.

Det fortæller Søren Nør til Mester Tidende. Han er salgschef hos Skandinaviens største dørproducent, nordjyske Swedoor/JELD-WEN, hvor en tommelfingerregel siger, at en dør herhjemme udskiftes for hvert 25. år.

Mange fordele ved dørudskiftning

Udover at yde en bedre beskyttelse mod indbrud og røveri er der andre fordele ved dørudskiftningen.

Den gamle dør er sandsynligvis utæt og formentlig forsynet med en brevsprække, som kan åbnes, så der også her trænger kold luft og støj fra en uopvarmet opgang ind i lejligheden. Denne brevsprække bliver overflødig i og med at opgangens beboere skal have postkasser opsat inden for hoveddøren i stueetagen.

Da staten i 2004 indførte den ny postlov, betød det, at opgange med brevindkast ved hver enkelt dør, skal have postkasser sat op i bunden af opgangen inden 2010 (ældre over 65 kan dog få dispensation). Brevindkastet i de gamle døre, bliver således overflødigt. De nye regler, i kombination med det øgede behov for sikkerhed, har medvirket til, at mange boligforeninger benytter lejligheden til, at få skiftet gamle døre ud med nye som samtidigt lever op til nutidens højere brand- og lydkrav.

Den gamle trædør på typisk 35 mm udskiftes med en betydeligt mere solid dør, op til 62 mm og ofte også med en stålkarm. En aluminiumsplade indlagt i f.eks. en klimadør sikrer en stærk konstruktion, samtidig med at døren kan modstå temperatursvingninger mellem lejligheden og opgangen. Tætningslister på de nye døre medvirker til, at beboerne oplever en markant lydreduktion. Nogle vælger at gå et skridt videre og monterer en sikkerhedsdør. Desuden investeres der i mere sikre låsesystemer.

Eksempel fra Nordjylland

Et eksempel er boligforeningen ByggeBo i Nørresundby. Her har man øget sikkerheden ved at udskifte de gamle oprindelige døre fra 1946 med nye brand/lyd klimadøre fra Swedoor/JELD-WEN.

Man har fået udskiftet de 75 oprindelige døre med brevindkast til nye, moderne klimadøre med BD30/35dB, derudover har man fået nye døre i kældre og vaskerum.

Dørpladen er 62 mm. tyk, og er konstrueret med aluminiumsindlæg for at beskytte dørens kerne og dermed øge stabiliteten. I lejlighedskomplekset har man valgt at få dørene leveret i en antrazitgrå laminat. Desuden er døren forsynet med en dørkikkert. Laminaten giver døren en stor modstandsdygtighed over for stød og slag, samtidig med at den er rengøringsvenlig. Dørkikkerten giver beboeren en mulighed for et bredvinklet udsyn til opgangen.

Men i boligforeningen er man også gået et skridt videre. Da muligheden var der, valgte man samtidigt at få et nyt og moderne, elektronisk låsesystem.

Ved fraflytning kan ejendomsinspektøren/viceværten nu lynhurtigt gå ind og afmelde nøglen – og han er således sikker på, at ingen har uretmæssig adgang til hverken lejlighed, cykelkældre el. lign.

Samtidigt kan der med en håndprogrammør aflæses en lock på, hvem der har været inde og ude af døren, f.eks. ved hærværk.

Den ny dør og det ny låsesystem betyder, at den enkelte nøgle, udover at virke til selve lejligheden, også virker til f.eks. både opgang, postkasse, vaskerum og cykelkælder.

Låsen afslører uvedkommende

Jan Nielsen, inspektør i ByggeBo siger:

- Vi havde behov for mere sikkerhed. De gamle døre var uhyggeligt lette at bryde op, og jeg mener generelt ikke, at beboerne i lejligheder skal være sikkerhedsmæssigt dårligere stillet end folk i parcelhuse.

En af vore ældre beboere var blevet urolig over, at nogen tilsyneladende havde sat en nøgle i udefra og forsøgt at låse hendes dør op en sen nattetime. Vedkommende var blevet vækket ved støjen. Dagen efter kunne jeg dog hurtigt med elektronikkens hjælp opklare, at det var hendes ovenbo, der efter en tur i byen havde taget fejl af etagerne og var kommet til at stikke nøglen i den forkerte dør. Så var hun beroliget.

En anden ulempe ved de traditionelle døre og låsesystemer i en boligforening er de meget hyppige til- og fraflytninger, der betyder et utal af låseudskiftninger. Selve administrationen af nøglesystemet er enkelt og brugervenligt. Ved fraflytning eller bortkomne nøgler kan man nu lynhurtigt gå ind og afmelde nøglen, så ingen har uretmæssig adgang til hverken lejlighed, cykelkældre el. lign, siger Jan Nielsen og slutter:

- Beboerne er blevet glade for de nye døre, enkelte af de ældre beboerne skulle dog først lige vænne sig til, at de ikke længere kunne følge med i hvad der foregik på opgangen, fordi lydreduktionen i de nye klima- og branddøre eliminerer de lyde, som beboerne før kunne høres fra opgangen. Men med bevidstheden om at de er bedre beskyttet mod uvedkommende, er de mere trygge ved at gå til ro om aftenen end førhen.

Swedoor/JELD-WEN

Skandinaviens og Europas førende producent af indvendige og udvendige dørløsninger har pr. 1. januar 2010 skiftet brand til Swedoor/JELD-WEN. Det betyder blandt andet farvel til navne som Kilsgaard og Jutlandia. Brandskiftet er en fortsættelse af en række strategiske tiltag, der skal understøtte væksten på det danske, svenske og norske marked.

Jeld-Wen har i Europa fabrikker i 12 lande og beskæftiger flere end 6.000 personer. Koncernen har hovedsæde i Oregon i USA og har aktiviteter på fem kontinenter og beskæftiger flere end 20.000 ansatte.

I Skandinavien har Jeld-Wen hovedkvarter i Løgstør, hvor der også er produktion. Desuden produceres der døre i Herning og Sdr. Felding.

Byggekrisen er ikke gået uden om den store dørproducent, og de endelige tegn på bedring har ikke vist sig endnu. Men man er klar, så snart markedet vender. Nybyggeri især inden for boligbyggeri stoppede brat op. Det påvirkede afsætningen af døre. Til gengæld var der et efterslæb på projektbyggeri inden for f.eks. hoteller og kontor, så afsætningen af døre hertil blev opretholdt i den første periode af krisen. I dag udgør renoveringsmarkedet omkring 70 pct.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078