23948sdkhjf

Grøn investering kan skabe 800 job

EU-projekt i Syddanmark skal fremme grøn vækst og energibesparelser
Region Syddanmark tager nu initiativ til at samle de syddanske kommuner i et fælles EU-projekt, ELENA, for at fremme grøn vækst og energibesparelser. Parterne skal sammenlagt investere 400 mio. kr. i energieffektiviseringer i offentlige bygninger, og som den første region i Danmark vil

Region Syddanmark samtidig sætte skub i markedet for energirenovering af private bygninger.

Samtlige 22 kommuner i Region Syddanmark har politikker indenfor energibesparelser og klima, og de har på forskellig vis forpligtet sig og vist konkret handling. På samme vis har Region Syddanmark en klimastrategi, som har et mål om at mindske CO2-udledningen i regionen med 40 pct. Region Syddanmark har derfor alle forudsætninger for at samle kræfterne og blive "first mover" omkring energibesparelser og grøn vækst.

Derfor tager Region Syddanmark nu initiativ til at samle kommunerne til en fælles offentlig investering på 400 mio. kr., svarende til 600-800 job og en CO2-reduktion på 12.000 tons.

Ved at gå sammen i et fælles projekt i denne størrelsesorden er det muligt at opnå starthjælp fra Den Europæiske Investeringsbank på ca. 20 mio. Samtidig er der et stort potentiale for kommunerne i at løfte i flok og opnå viden om, hvordan man mest rationalt og økonomisk fordelagtigt opnår energibesparelser i offentlige bygninger.

En vej til vækst

Det vil være helt nyt i Danmark, at regioner og kommuner arbejder sammen med den private sektor om energirenoveringer af private bygninger.

- Investering i energirenovering er en vej til vækst. Det er afgørende for mig, at vi med et projekt kan forbedre tre områder: Vi sparer penge, vi skåner miljøet og vi giver væksten og beskæftigelsen et boost, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

Han deltog for nylig i et møde med regionens 22 kommuner, hvor planerne blev fremlagt. Hvis størstedelen af kommunerne giver tilsagn, kan projektet fortsætte.

- Her har vi et projekt, hvor vi kan sætte ekstra gang i en erhvervsudvikling, der ligger helt i tråd med vores klimastrategi. Jeg kan kun opfordre kommunerne til at være med, for samtlige kommuner har allerede fokus på energieffektivisering, og nu har vi mulighed for at forene kræfterne, siger han.

I løbet af efteråret 2012 skal et forprojekt afdække interessen fra kommunerne, omfanget af offentlige investeringer, behovet for teknisk bistand og mulighederne for kobling med energirenoveringer af den private bygningsmasse.

- Vi har gode erfaringer med, at investeringer i energibesparelser direkte skaber gode lokale job, både foran tegnebordet og ude på byggepladsen. Og det er klart jo større skala, jo flere job skaber vi også. For vi ser jo allerede i dag, at både private, virksomheder og offentlige bygninger kan hente store gevinster ved det, siger Kolding Kommunes borgmester, Jørn Pedersen.

Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester Hans Jørgensen supplerer:

- Det er en god investering for kommunen. En gennemsnitlig investering på 21 mio. kr. i energirenoveringer pr. kommune over tre år er overkommelig og betaler sig hurtigt tilbage. Erfaring viser, at energibesparelserne i offentlige bygninger betaler investeringerne ved en simpel tilbagebetalingstid på 10 år.

Opbakningen fra region og kommuner glæder Lotte Lindgaard Andersen, Projektleder i Grøn Erhvervsvækst.

- Dét, at det offentlige går foran med energirenovering af egne bygninger, er et godt afsæt til også at sætte gang i markedet for energirenovering af den private bygningsmasse. Der kan opnås en double-up effekt til gavn for beskæftigelsen og grøn vækst i regionen, så der samlet kan skabes 1400 job, siger hun.

Nøgletal omkring besparelsespotentiale over 3 år (2014-2017):

Offentlige bygninger – ELENA-ordningen

Samlet offentlig investering på 400 mio. kr. i kommuner og region kan skabe 600-800 job

CO2-udledningen reduceres med omkring 12.000 tons.

En investering på 400 mio. kr. giver ca. 20 mio. i starthjælp

Det offentliges investering er tjent hjem på mindre end 10 år

Private bygninger – Grøn Erhvervsvækst

Samlet privat investering på 450 mio. kr. kan skabe 700 job, hvis min. otte kommuner med halvdelen af Region Syds befolkning (600.000) tilslutter sig initiativet

CO2-udledningen kan reduceres med omkring 12.000 tons svarende til gennemførelse af rentable energibesparelser i 6.000 parcelhuse.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.107