23948sdkhjf

Byggeriet danner fælles front mod det nye bygningsreglement

En lang række organisationer og producenter er gået sammen om en fælles kritik af nyt bygningsreglement
Der tegner sig en massiv modstand blandt byggeriets organisationer og de danske vinduesproducenter mod regeringens beslutning om, at skrotte kravet om vinduers overfladetemperatur i det nye bygningsreglement.

Det skriver Licitationen-Byggeriets Dagblad

Fredag i sidste uge sluttede høringsfasen, og der havde Dansk Byggeri i fællesskab med blandt andet Glasindustrien, en række vinduesproducenter - heraf flere, der er organiseret i Dansk Industri - Konstruktørforeningen, 3F og BAT-kartellet sendt et fælles høringssvar, hvori organisationerne argumenterer for, at krav til indvendig overfladetemperatur på vinduer bør indgå i det kommende BR15.

Baggrunden er, at der ifølge underskriverne af høringsnotatet er væsentlige tekniske argumenter for at beholde og skærpe overfladetemperaturkravet.

I notatet kritiserer organisationerne desuden myndighederne for, at begå et tillidssvigt.

”Såfremt overfladetemperaturkravet fjernes, vil de udførende og de materialeproducerende virksomheder ikke længere kunne understøtte politiske ønsker til udvikling af byggeriet – tilliden til at man fra myndighedens side leverer sin del af aftalen vil være væk”, står der i svaret.

Stærkt signal

Et af de springende punkter i sagen om overfladetemperatur har været, hvorvidt vinduesproducenterne er blevet stillet i udsigt, at det indvendige temperaturkrav til vinduerne, ville blive skærpet fra 9,3 grader til 11 grader.

Det mener en lang række producenter og brancheforeninger, at man er, mens regeringen i stedet har peget på, at det ikke har været varslet i BR10, at at producenterne derfor har ”solgt skindet før bjørnen er skudt”.

Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, mener, at hvis regeringen fastholder, at temperaturkravet skal bortfalde, så må der nye argumenter på banen.

”Forløbet omkring det her har fremprovokeret en kraftig reaktion, fordi producenterne er blevet lovet noget, som så pludselig bliver forkastet i sidste øjeblik. Bredden i reaktionerne taler sit eget sprog. En lang række virksomheder og organisationer bakker op om den vej, der oprindeligt var blevet lagt. Signalet er så stærkt, at det ikke behøver yderligere kommentarer fra os”, siger han.

Også Danske Ark hæfter sig i deres høringssvar ved, at kravet om overfladetemperatur bortfalder.

”Uden krav til overfladetemperaturen på vinduesrammer, må det forventes, at vinduer af ringe kvalitet vil oversvømme det danske marked og forøge forekomsten af skimmelsvamp i danske boliger. Dette er en uacceptabel situation”, skriver organisationen.

Sagen kort
Regeringen har i udkastet til et nyt bygningsreglement (BR15) fjernet kravet til vinduers indvendige overfladetemperatur. Er af argumenterne for at fjerne det danske særkrav er, at det gør det sværere for danske vinduesproducenter at afsætte deres produkter på det europæiske marked.

Dele af vinduesbranchen mener, at man af Energistyrelsen var blevet stillet i udsigt, at kravet til vinduers overfladetemperatur med BR15 ville blive hævet fra 9,3 til 11 grader, og er derfor gået i gang med at udvikle nye produkter, der kan leve op til et skærpet temperaturkrav.

På den baggrund kaldte Enhedslistens energiordfører, Per Clausen, klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen i samråd.

Fredag i sidste uge var der høringsfrist.

BR15 får en overgangsperiode sammen med BR10 frem til årsskiftet, men efter den 1. januar 2016 står BR15 alene som gældende bygningsreglement.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078