23948sdkhjf

Knuste bunkere bliver til en ny cykelsti

Beton fra knuste bunkere fra Vestkysten bliver nu brugt som underlag for en cykelsti mellem Harboøre og Thyborøn.
En helt anderledes cykelsti ser snart dagens lys i Vestjylland. Mellem Harboøre og Thyborøn bygger Vejdirektoratet nemlig en cykelsti, som i stedet for at blive anlagt på grus, nu bliver anlagt på knust beton fra nedbrudte bunkere fra 2. Verdenskrig.

Vejdirektoratet har i et samarbejde med Lemvig Kommunen og Kystdirektoratet fundet på at gøre nytte af de store bunkere. Bunkerne skulle alligevel brydes ned og fjernes, da vejr og vind havde gjort dem farlige for besøgende på kysten, fortæller projektleder i Vejdirektoratet Annette Jørgensen.

”Knust beton er et glimrende materiale at bygge en cykelsti på. Og vi er glade for, at bunkerne nu kan bruges til noget fornuftigt,” siger Annette Jørgensen.

Sparer naturressourcer

Det knuste beton fra bunkerne skulle ellers deponeres, hvis ikke det kunne bruges til noget andet - for eksempel indbygning - som i Vejdirektoratets cykelsti.

Ved at bruge de knuste bunkere sparer Vejdirektoratet naturressourcer i form af grus, samtidig med at Kystdirektoratet kommer af med de knuste bunkere.

”Det er en win-win løsning, hvor de farlige bunkere kommer væk fra kysten, og hvor noget af det nedbrudte materiale nu bliver brugt til en nyttig cykelsti. Genbrug på som dette, er et godt eksempel på, at affald bliver set som en ressource”, siger afdelingschef i Kystdirektoratet, Hans Erik Cutoi-Toft.

Vejdirektoratet bruger omkring 2.000 tons beton fra bunkere under cykelstien og sparer derfor i omegnen af samme mængde grus. Annette Jørgensen kan da også sagtens forestille sig at bruge knuste bunkere i andre projekter, hvis det bliver relevant.

Færdig i år

Cykelstien bliver cirka 2,5 meter bred og adskilles fra vejen med en skillerabat af varierende bredde.

Arbejdet foregår i samarbejde med Lemvig kommune, og det er entreprenørfirmaet Thy Entreprenør og Miljøteknik, som skal bygge cykelstien for Vejdirektoratet, der forventer, at cykelstien er færdig sidst på året.

brahe

“Nordens citron” holdes nede
Omkring seks kilometer af cykelstiens otte kilometer bliver også helt utraditionelt støbt i beton.
Harboøre Tange er kendt for at huse planten havtorn, som bliver kaldt ”Nordens citron” i det nordiske køkken på grund af sine karakteristiske syrlige, orange bær. Men ud over at smage godt er planten også berygtet for sin evne til hurtigt at ødelægge asfalt.
”Vi bygger det meste af cykelstien i beton, da havtorn simpelthen ødelægger asfalt på kort tid”, forklarer projektleder i Vejdirektoratet Annette Jørgensen.
Hun forsikrer, at cykelturen nok skal blive lige så komfortabel på beton som på asfalt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.174