23948sdkhjf

Arbejdsskader koster knaster

Langt de fleste ulykker sker ved fald. Dansk Byggeri erkender, at nogle mestre ikke anmelder ulykkerne, fordi syge medarbejdere koster penge
Stilladsarbejder Christoffer Bachmann fra Esbjerg flækkede for seks år siden sin milt. Det skete efter et fald på 6,5 meter, efter en SK-kobling på det stillands, han arbejdede på, sprang og trak ham ned fra den wienerstige, han stod på.

- Derudover flækkede jeg også min lever, brækkede fire ribben og brækkede begge håndled. Det højre var et åbent brud, og det væsker stadig fra det. Jeg var sygemeldt i to måneder. Nogen vil måske sige, at jeg kom for hurtigt tilbage, men jeg var i lære som stilladsmontør og ville ikke miste lærepladsen, siger Christoffer Bachmann til Mester Tidende..

Med ulykken placerer Christoffer Bachmann sig i statistikken blandt de mest hyppige arbejdsulykker i byggebranchen - faldulykker. 17 faldulykker pr. 10.000 medarbejder har byggeriet i gennemsnit oplevet i perioden 2008 til 2013.

Syge medarbejdere koster
En langtidssyg medarbejder koster typisk virksomheden mellem en og fire mio. kroner.
Det viser tal fra Teknologirådet og Statens Institut for Folkesundhed. Dermed har Christoffer Bachmann været en dyr fornøjelse for det firma, han arbejdede for på det pågældende tidspunkt, da ulykken skete.

Kun omkring halvdelen af alle arbejdsskader anmeldes, og selvom Christoffer Bachmann skader blev anmeldt, erkender arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen, at de mange penge kan få mestrene til at tøve med at anmelde arbejdsskader.

- Selvfølgelig kan der være mestre med uhæderlige motiver. Der er et efterslæb, men mestrene betaler forsikringer, og de ved, at de kan få udgifterne dækket. Noget af årsagen kan også skyldes uvidenhed, fordi nogen tror, at det automatisk bliver meldt, når man har opsøgt læge eller har været på skadestuen, siger Mette Møller Nielsen.

En værdifuld erfaring
Tilbage i Esbjerg hos Christoffer Bachmann er han for længst tilbage på stilladset efter sin ulykke. I dagunderviser han i faldsikring ved siden af sit arbejde som stilladsmontør.

- Jeg har fået et andet syn på tilværelsen, og jeg har lært at passe på mig selv. Det er jo en værdifuld erfaring, jeg har med mig, og som jeg kan give videre. Man erkender, at man er sårbar, og at man ikke er udødelig, siger Christoffer Bachmann.

Sådan anmelder du arbejdsulykker
om virksomhed skal I anmelde en arbejdsulykke digitalt via EASY.
EASY er Arbejdsskadestyrelsens og Arbejdstilsynets system til anmeldelse af arbejdsulykker.
EASY kan bruges ved at tilmelde sig på easy.ask.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111