23948sdkhjf

Bestyrelser stadig en sjældenhed hos ejerledere

Trods mange opfordringer til at tage professionelle ind i bestyrelserne, spiller familiemedlemmerne fortsat en afgørende rolle i ejerledede virksomheders bestyrelse, viser ny forskning.
Det hører stadig til sjældenhederne, at ejerledere i mindre virksomheder finder det værd at investere ressourcer i en bestyrelse. Og når de gør det, spiller familiemedlemmer fortsat en stor rolle i bestyrelsesarbejdet.

Det viser ny forskning fra Center for Ejerledede Virksomheder, der mandag formiddag blev lagt frem ved en konference om bestyrelsens rolle for værdiskabelsen i familievirksomheder.

Forskningen viser, at kun 9,1 pct. af landets godt 60.000 anpartsselskaber har en bestyrelse. Andelen stiger dog jo større virksomheden er. 21 pct. af virksomhederne i anpartsform med aktiver på over 50 mio. kr. har således en bestyrelse.

Efter loven er det frivilligt om et anpartsselskab har en bestyrelse. Et aktieselskab er derimod pligtigt at have en bestyrelse på mindst tre medlemmer.

På den baggrund vurderer professor Morten Bennedsen, der i mange år har forsket at familie-virksomheder, at det ikke er oplagt, at en bestyrelse altid er værdiskabende for små og mellemstore virksomheder.

Der har ellers fra mange sider været et pres på ejerledere for i højere grad at anskaffe sig en bestyrelse af professionelle.

Forskning af Centret akademiske leder, professor Niels Westergaard-Nielsen, viser samtidig, at fire ud af fem virksomheder med en bestyrelse har to eller flere fra familien med i bestyrelsen.

Blandt disse er direktøren selv ofte med. Kun 18 pct. af de ejerledede virksomheder med en bestyrelse har rekrutteret alle bestyrelsesmedlemmerne eksternt.

Konferencen, der fandt sted på Grundfos i Bjerringbro, var arrangeret af Bestyrelsesforeningen. Den lancerer i disse dage et nationalt initiativ om selskabsledelse for mindre og mellemstore familieejede og ejerledede virksomheder.

Initiativet omfatter bl a. en pilouddannelse for bestyrelsesmedlemmer i mindre familieejede og ejerledede virksomheder.

Desuden skal der etableres bestyrelsesakademier regionalt, som kan følge indsatsen op med møder og konferencer for mindre virksomheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111