23948sdkhjf

G-dage-lettelse for arbejdsgivere rulles tilbage

Dagpengekommissionen foreslår, at lempelsen af arbejdsgivernes G-dages betaling ved korttidsansættelser, som skulle bortfalde helt i 2018, suspenderes. Dansk Arbejdsgiverforening beklager forslaget, men har accepteret det under hensyn til helheden. I virkeligheden er arbejdsgivernes betaling af de første ledighedsdage helt overflødig, mener DA.
For et år siden blev arbejdsgiverne stillet i udsigt, at deres pligt til at betale de lediges dagpenge de første tre dage ved ansættelser på under tre måneder, ville blive aftrappet for helt at falde bort i 2018.
I sit forslag til dagpengereform, som blev fremlagt mandag, afskaffer Dagpengereformkommissionen nu denne lempelse af den såkaldte G-dages-betaling. G-dage står for Godtgørelsesdage.

Det sker med Dansk Arbejdsgiverforeningens accept, om end med beklagelse.

”Vi finder borfaldet af lempelsen beklagelig, men vi har accepteret den under hensyn til at overholde den samlede økonomiske ramme for Dagpengekommissionens forslag. Egentligt synes vi, at G-dagene burde afskaffes helt. G-dagene giver en masse bureaukrati og de svækker virksomhedernes konkurrenceevne", siger direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Fini Beilin, til Industrinyt Idag.dk

Kommissionen anfører, at den planlagte lempelse af arbejdsgivernes G-dage-betaling tilskynder virksomhederne til at afskedige medarbejdere lige før de har været ansat i tre måneder.
Arbejdsgiverne bør kunne planlægge produktionen bedre, mener kommissionen, der i stedet vil have arbejdsgiverne til at betale to G-dage for alle ledige.

I dag betaler arbejdsgiverne tre G-dage for ledige, der har været ansat i mere end tre måneder.

Den planlagte lettelse af arbejdsgivernes G-dage-betaling blev vedtaget med Beskæftigelses-reformen for 2014,som et bredt flertal af partier i Folketinget stod bag.

Direktør Fini Beilin fra DA siger, at antallet af hjemsendelser er stærkt reduceret. Også af den grund mener han , at G-dages-ordningen er overflødig..

Han tilføjer, at når arbejdsgiverne alligevel har accepteret stramningen af G-dags reglerne, er det ekstra beklageligt, at LO og FTF ikke bifalder hele kommissionens dagpengereformforslag, men kun vil anvise finansiering for halvdelen.

Fordelen ved G-dage er, at de sætter et værn op mod, at virksomheder bruger dagpengesystemet til at hyre og fyre. Ulempen er, at det er en afgift på brugen af arbejdskraft, som dermed kan medvirke til at reducere virksomhedernes tilskyndelse til at ansætte medarbejdere.

Fordelen ved G-dage er, at de sætter et værn op mod, at virksomheder bruger dagpengesystemet til at hyre og fyre. Ulempen er, at det er en afgift på brugen af arbejdskraft, som dermed kan medvirke til at reducere virksomhedernes tilskyndelse til at ansætte medarbejdere.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079